ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

8. mars:

Kvinner må få sin plass!

BU-leder Bente M. Larsen i en av svært få veier i bydelen som bærer et kvinnenavn. I fremtiden skal det bli flere av dem, skriver Larsen, som selv er bydelens første kvinnelige BU-leder. Foto: Privat

KOMMENTAR: I dag, 8. mars er det den internasjonale kvinnedagen som markeres over hele verden. Vi skal feire alle seirene og markere nye kamper.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2020 kl 12:05

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Til forskjell fra mange andre bydeler og kommuner i Norge, er de fleste og viktigste politiske vervene i Nordre Aker besatt av kvinner. Her finner vi bydelsutvalgets leder og nestleder, og i tillegg to av tre komiteledere. Totalt er ni av femten representanter i bydelsutvalget kvinner.

Som leder av bydelsutvalget synes jeg det er stas at så mange dyktige kvinner prioriterer å bruke sin tid på lokalpolitikk!

I 2019 vedtok bystyret etter forslag fra Ap, MDG og SV at bydelene skulle etterstrebe kjønnsbalanse i det offentlige rom ved navnsetting. I begrunnelsen for vedtaket står det blant annet:

«Av Oslos mange gater, veier og plasser som er oppkalt etter personer er omlag 750 oppkalt etter menn, mens kun 100 er oppkalt etter kvinner. Dette vitner om en situasjon hvor kvinner stadig blir underrepresentert i framstillinger av fortiden. Kvinner er ikke en minoritet i samfunnet, men likevel dominerer og definerer menn bybildet...Å vise fram kvinner som har påvirket samfunnet og bidratt til at vi er kommet dit vi er i dag er viktig.

Selv om det er en større bevissthet rundt denne problemstillingen i dag er det fortsatt slik at historiske kvinneskikkelser i mange tilfeller har blitt glemt. Historien er eid av alle og angår alle. Ved å vise fram flere kvinner som sentrale historiske aktører viser man at historien har mer å by på...Det er på tide å synliggjøre kvinners historie.»

ANNONSE

I dag er det bydelsutvalgene som er delegert myndighet til å navnsette nye veier og gater.

I Bydel Nordre Aker er det er altfor få kvinner som har veier, parker eller broer oppkalt etter seg. Nordre Aker Budstikke gjorde en undersøkelse i fjor og kunne konstatere at mens 68 veier har navn etter menn eller mannspersoner, er kun to navnsatt etter kvinner; Betzy Kjelsberg og Othilie Tonning. Begge disse veiene befinner seg på Lillo/Grefsen.

I vår bydel pågår det mange store utviklingsprosjekter, og nye veistubber, parker eller plasser vil trenge et navn. Da skal bydelsutvalget finne frem til driftige kvinner som fortjener å hedres!

I dette arbeidet vil vi blant annet spille på lag med historielagene i bydelen for å finne de gode kandidatene.

Gratulerer med dagen!

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE