Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

La hengebrua over Bjørnsjøhelvete få leve, Oslo kommune og Statnett!

Med et spenn på 22 meter, 13 meter ned til Bjørnsjøelva med kulturminner fra fløtningstida rett under, og med den kulturminneverna Holslinja i lufta over, framstår det som uhyre kortsiktig og ansvarsløst om ikke Statnett og Oslo Kommune finner en løsning for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Foto: Sindre Langaas

DEBATT: Statnett har tilbudt Oslo kommune å overta ansvaret for hengebrua over Bjørnsjøhelvete. Om kommunen takker nei vil Statnett rive brua.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Vi over 1500 som er med i Facebookgruppa Folkeaksjonen for vern av hengebrua over Bjørnsjøhelvete ønsker at disse to aktørene skal ta til fornuft og søke en løsning som sikrer langsiktig vern av hengebrua.

«Vern av hengebrua» innebærer flere ingredienser – det innebærer å finne en egnet juridisk person som blir ansvarshaver for hengebrua, det innebærer å få gjort en kvalifisert bruteknisk granskning av hengebrua (og mulig midlertidig avstengning om så det behøves), det innebærer å mobilisere økonomiske ressurser for å få gjennomført opprustning av brua, det innebærer i viss grad å utbedre stier til brua og oppføre informasjonsskilt. Vi bedømmer at det er godt mulig å få til en løsning, og tror at aktørene Statnett, Oslo kommune, grunneier Løvenskiold-Vækerø, DNT Oslo og stiftelser som støtter friluftsliv- og kulturminnetiltak sammen innehar det det som kreves for dette.

Alternativt kan det tenkes å starte en venneforening, primært som pådriver og støttespiller, men en løsning må sannsynligvis bygge på at Oslo kommune og/eller Statnett i fellesskap tar et fortsatt langsiktig ansvar, og da kanskje koblet til de ansvar de allerede har i forhold til sitt kulturminnevern. Flere ideelle stiftelser gir økonomisk støtte til både frilufts- og kulturminnetiltak, så det er ingen grunn til noen overilede negative vedtak nå i koronatider, Raymond Johansen og Auke Lont!

Hvorfor en folkeaksjon akkurat nå?

Statnett har konstatert at de ikke lengre har noen funksjonell glede av hengebrua. Samtidig er de klar over at den har kulturminne- og bruksverdi for turgåere. De har derfor kontaktet mulige aktører som kan tenke seg overta det juridiske eierskapet og sikre den for videre bruk. Om ikke en slik finnes vil brua rives er Statnetts alternativ.

I 2019 tilbød de den til DNT Oslo, som svarte nei pga. økonomiske årsaker og fordi den ikke inngår i det blåmerka løypenettet deres. Forespørselen gikk så videre til Oslo kommune. De har brukt tid på å svare, men et svar ventes innen kort tid. Nordre Aker Budstikke var de som først skrev om dette i en artikkel publisert 18. mars (oppdatert 19. mars).


Hvorfor er hengebrua så verdifull?

Hengebrua over Bjørnsjøhelvete ble bygd i 1958-1959, som en hjelp for de som bygde Holslinja. Mastene står ved Bjørnsjøhelvete på begge sider av juvet og en bru var derfor en smidig måte for arbeiderne å komme seg greit mellom de to sidene. Kommunale Oslo Lysverker var ansvarlig for å bygge den.

Over tid har eierskapet for brua skiftet mellom ulike kraftnettoperatører og eies i dag av Statnett. Holslinja er oppført på Byantikvarens gule liste som bevaringsverdig og inngår i NVEs verneplan for Kraftoverføringens kulturminner. Brua er foreslått å inngå i Byantikvarens gule liste over verneverdige bygninger. Hengebrua gir også god utsikt ned mot rester av fløtningsinstallasjoner montert i Bjørnsjøelva for å forhindre tømmerfloker. Også dette er verdifulle kulturminner, men hvorvidt de er vernet er usikkert.

Med sin lengde på 22 m og høyde på 13 m over Bjørnsjøelva er hengebrua en kjent og kjær og ikke minst spektakulær destinasjon for hundrevis, kanskje tusenvis turgåere årlig, i vår – sommer – høstperioden. Hengebrua har minst en gang blitt brukt som plass for frieri, med positivt resultat. Den brukes jevnlig som post i turorientering og Kjentmannspost, og den brukes som spektakulært passeringspunkt i orienteringsløp og skogsultraløp. Den er et viktig treningsmål for idrettsutøvere, bl.a. løp ofte Lyns OL-mester Ivar Formo inn hit og den inngår også blant Lyns ferske OL-mester Simen Hegstad Krügers treningsdestiansjoner.

Den kan utgjøre et spektakulært høydepunkt på en ny blåmerka sti over mot Lørenseter om DNT så vil. Dens beliggenhet gjør den nesten umulig å bruke vinterstid, selv om en mindre gruppe yngre trekkhundkjørere hadde ei lita hytte rett ved og enkelte av disse bodde i denne vinterstid på 70-tallet. Hengebrua er en av fire hengebruer i Nordmarka som alle er flotte, men dette er den spektakulære perlen blant disse.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...