ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«La ungdommene få følge drømmen sin!»

Turid Kristensen (H) Foto: Cecilie V. Jensen

Turid Kristensen (H) har én viktig bønn til foreldre, lærere og rådgivere i skolen, før fristen for å søke videregående skole 1. mars.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.02.2020 kl 13:26

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Fristen for å søke videregående skole går snart ut, og jeg har én viktig bønn til foreldre, lærere og rådgivere i skolen: Hjelp ungdommene til å finne ut hvilke valgmuligheter de har, og enda viktigere – støtt ungdommene i deres valg!

I disse dager skal tusenvis av ungdommer bestemme seg for hva de vil gjøre de neste årene. Det er forståelig nok et vanskelig valg for mange. Det er ikke så lett å vite hva du vil bli når du er 16 år og valgmulighetene er så mange.

Norge trenger flere fagarbeidere

Mange unge har allerede forstått hvilke fantastiske muligheter som ligger i å velge yrkesfag. I 2019 var det flere som søkte seg til yrkesfag enn til studiespesialisering. Likevel trenger vi at enda flere gjør det. Norge trenger god tilgang på dyktige fagfolk i årene fremover. Om ti år vil vi mangle 90.000 fagarbeidere.

Det er derfor svært bekymringsfullt at undersøkelser viser at foreldre, rådgivere og andre rundt ungdommene har dårlige holdninger til yrkesfag og ikke anbefaler de unge å velge dette. Jeg kan ikke forstå annet enn at det må være mangel på kunnskap om mulighetene som er årsaken.

ANNONSE

Gode grunner til å velge yrkesfag

Jeg gir deg derfor fem gode grunner til hvorfor ungdommene bør velge yrkesfag: For det første, det er veldig gode muligheter for å få jobb. Ifølge NAV vil yrkesfag være en av de sikreste veiene til jobb i fremtiden, og i mange yrker er de unge nærmest garantert jobb etter endt yrkesfaglig utdanning.

For det andre, det er store valgmuligheter hvis man går yrkesfaglig retning. Det er faktisk over 180 yrker å velge mellom.

For det tredje, man får lønn under læretiden.

For det fjerde, det er ingen dører som lukkes ved å velge yrkesfag, faktisk tvert imot: Det er mange muligheter etter endt fagbrev, faktisk flere enn hvis du velger studiespesialisering. For eksempel kan man gå videre på høyere yrkesfaglig utdanning ved fagskolene, og hvis man tar påbygg som gir studiekompetanse, eller velger studier som er spesielt tilrettelagt for yrkesfaglig utdanning kan man også studere videre ved universiteter og høgskoler.

ANNONSE

Et femte og siste argument, dersom man har lyst å starte egen bedrift, gir et mesterbrev en god leder- og etablererutdanning

Bli med på å heie på yrkesfag

1. mars går fristen for å søke videregående utdanning ut. La oss gi ungdommene anledning til å foreta gode valg og få respekt for valgene sine.

Vær så snill, la ungdommene få følge drømmene sine og bli med på å heie på yrkesfag, nå og i fremtiden.

Delta i debatten! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE