Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Legaliseringsbølge som ikke kan forebygges»

Vi må regulere atferden rusbruk på en mer avansert måte enn å snakke om “hvor farlig” den kan være. Særlig når norske fagfolk ender opp med å vise hvordan virkeligheten er mer nyansert, skriver artikkelforfatteren. (Illustrasjonsfoto/Pixbay)

KRONIKK: Den sosiale smitte og påfølgende rusbruk som "Legaliseringsbølgen" gis skylden for, spres gjennom helt vanlige ytringer og påstander som norske fagfolk og vårt helsevesen delvis stiller seg bak.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2017 kl 11:05

Legaliseringsbølge som bærer av mer aksept og bruk

Når en representant for politiet bemerker at "Legaliseringsbølgen" skaper høyere aksept og bruk av illegale rusmidler er det en "sosial aksept" som spres via ytringer. Problemet videre er at akseptens mekanisme ikke kan forbys på en effektiv eller meningsfull måte. Hvis våre offentlige myndigheter har et forslag til hvordan dette skulle gjøres, burde et slikt forslag vært tatt opp og blitt støttet. Det har ikke blitt gjort.

LES BAKGRUNNEN: Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon

Simon Christian Osen. Foto: PRIVAT

Ytringer skaper et sosialt og kulturelt press via sitt innhold. Påstander som oppfattes å være sanne skaper mest press av alle ytringer. Det vi tror er sant, påvirker vår atferd.

Fra faglig hold i Norge så er det liten tvil om at alkohol er mye farligere enn cannabis. Norsk Helsevesen vil på spørsmål om dette se ned i bakken og motvillig si seg enig.


En slik virkelighet påvirker ungdom som ikke har samme kultur som sine foreldre. Faglige sannheter kan ikke forbys og oppfatninger styrer vår atferd. Hvordan kan vi effektivt hindre noe så grunnleggende?

Selv om man skulle ha flertall for å komme smitten til livs, så går det ikke uten å brenne bøker.

- Simon Osen

Smitte som ikke kan stoppes

Jeg har tenkt svært mye på hvordan rusbruk som sosial smitte skulle forbys og jeg kommer ikke på noen tilfredsstillende ordning der vi kan forby deskriptive eller subjektive beskrivelser av helsefare og rusbruk, lovlig eller ikke, uten samtidig å forby og håndheve et forbud mot slikt innhold i bøker, filmer og tegneserier.

Brenne bøker for å redde ungdommen

Skulle et forbud mot ytringene smitten baserer seg på ha tilbakevirkende kraft? Hvordan skulle kunst falle utenfor uten at forbudet ble meningsløst? Se på vårt lovverk mot pornografi og hvor lite effektivt det har endt opp med å være. Se hvordan vårt politiarbeid mot sexistiske, rasistiske og hatefulle ytringer ikke fungerer eller blir prioritert. Dette er virkeligheten.

Skal vi på toppen av denne dysfunksjon innføre et forbud mot ytringer som forherliger eller bagatelliserer rusbruk? Vi må regulere atferden rusbruk på en mer avansert måte enn å snakke om "hvor farlig" den kan være. Særlig når norske fagfolk ender opp med å vise hvordan virkeligheten er mer nyansert. Jeg etterspør reelle løsninger, av en annen art enn det som har vært prøvd i årevis uten å dokumenterbart påvirke rusbruk av hasj og andre ulovlige rusmidler. Det bør både foreldre og politikere være interessert i hvis de faktisk ønsker å redusere bruk.


Å rette pekefingeren mot ytringer som er lovlige og vil forbli lovlige er ingen løsning.

Simon Christian Osen
Rusreformist og skribent

DELTA I DEBATTEN? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...