Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Maridalen til salgs

"Dagens boligpolitikk er preget av raske penger, av det offentliges tilbaketrekning og politisk ansvarsfraskrivelse", skriver samfunnsgeograf Guro Gab...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

"Dagens boligpolitikk er preget av raske penger, av det offentliges tilbaketrekning og politisk ansvarsfraskrivelse", skriver samfunnsgeograf Guro Gabrielsen og arkitekt Bård Isdahl i en ny bok om Oslo. ("Bo i bysentrum – by i bosentrum".) Onsdag 25. okt gjorde flertallet i Oslo bystyre et nytt vedtak egnet til å understreke forfatternes poeng.

"OPTIMO A/S" har sett muligheten for nybygging på "Brekke" i bydel Nordre Aker, et område regulert til industriformål, men som per i dag synes vel så egnet for boligutvikling. I det minste dersom man tok elementære hensyn til naboer og til at området ligger på selve "brekket" inn mot fredede Maridalen. Dét er imidlertid et hensyn som verken ligger utbygger eller det innleide arkitektfirmaet Spor spesielt tungt på hjertet.

Maridalen ble fredet bl a på bakgrunn av at Europarådet godkjente dalen som et av de syv mest verdifulle kulturlandskapene i Norge. I realiteten var det ett overordnet forhold som da lå til grunn: At dalen utgjør et helhetlig agrarhistorisk landskapsrom med (nesten!) ubrutt horisontlinje. Dessuten ligger dalen vegg i vegg med en hovedstad, noe som også er unikt internasjonalt. Men skillet mellom by og land består i praksis av en smal stripe med verneskog i enden av dalens lengderetning, opp mot endemorenen i sør, der utbygger vil bygge ut. Her finner vi også det eneste eksempelet på brudd med dalens naturlige horisontlinje: Med sine ni etasjer rager det ulykksalige NIVA-bygget (tidligere Tandbergbygget) opp over verneskogen, i sin tid oppført på dispensasjon av hensyn til lokale arbeidsplasser, da fredning knapt var på dagsorden.

Arkitektfirmaet anfører at "Bygget stikker 2-3 etasjer opp over skogen i nord" og "er synlig fra en del steder i dalen". Dette er bevisste omtrentligheter som var tvilsomme allerede da det ble skrevet. Virkeligheten er (var) at i beste fall tre, fire etasjer stikker opp sommerstid, og mer vinterstid når det ikke er løv på trærne i forkant. Dessuten stikker bygget opp som en hoggtann synlig fra mesteparten av dalen, ikke minst fra vannet med ski- og andre vinteraktiviteter på kryss og tvers. (Man kan her også merke seg at arkitektfirmaets mange fotografier av NIVA bygget, som følger sakspapirene, behendig unngår å vise bygget i kontrast mot horisonten.)

I sommer er det imidlertid foretatt uttynning og hogst som har gjort det aktuelle skogbeltet betydelig smalere. Effekten av dette ser vi først i disse dager når løvfallet setter inn: Skjermingsgraden mot NIVA-bygget er blitt mye dårligere, fra jordene nedenfor kan atskillig flere etasjer sees spesielt når de er opplyst innenfra. Dette vil da også få betydning for noen av de nye blokkene. Dette forholdet ble overhodet ikke berørt i sakspapirene, og setter også Plan- og bygningsetatens adopsjon av SPORs beskrivelser i et nytt lys: "Den landskapsmessige avgrensning mot Marka preges av et tett vegetasjonsbelte mot nord."

NIVA-bygget, som Optima har kjøpt opp, skulle ideelt sett vært redusert med fire eller flere etasjer ved første mulige anledning. Istedenfor brukes det nå som brekkstang for å presse inn mer av det samme, bare omgjort til boligblokk. Optima/Spor ønsket en påbygging på NIVA-bygget i bredden (øst/vest) i åtte etasjer! I tillegg til fem enkeltblokker stort sett på seks etasjer som også ville brutt med horisontlinjen flere steder.

Utbygger hadde neppe forestilt seg at dette skulle gå gjennom, snarere må det ha vært tenkt som en provokasjon med tanke på å få gjennom så mye som mulig. Og det H/FrP-byrådet og bystyrets flertall endte opp med, må være godt i overkant av det utbygger hadde drømt om på forhånd.

Naturvernforbundet i Oslo Nord har forfulgt saken gjennom alle forberedende instanser. Det lokale bydelsutvalget med BU-leder og høyremann Egil Ihlen i spissen gikk således nesten enstemmig (minus FrP) inn for NEI til tilbygg, og maks fire etasjehøyder på de nye blokkene. Dette ignorerte både H og AP i Byutviklingskomiteen, men vi har fått gjennomslag for at den mest framskutte blokken blir redusert fra fem til to etasjer, og at bare en av de fem blokkene får beholde sine seks foreslåtte etasjer. (Det er likevel en til to etasjer for mye.) Videre er tilbygget på NIVA-bygget nå lagt i nord/sørretning, men fortsatt representerer dette en meningsløs utvidelse av et monstrøst bygg som ikke blir vesentlig bedre av at det stikker ut balkonger i alle himmelretninger. Det betyr primært at vi fra nå av får et forstørret fyrtårn, eller "juletre" i enden av dalen, men nå lyssatt ut over kvelden der det tidligere var mørkt etter kontortid.

Utbyggingen av Rikshospitalet gikk ut over en flott utløper av Marka som gikk helt ned til Ringvei 3. Men dette var tross alt et allmennyttig formål. Toppetasjene på NIVA-bygget og de nye blokkene har ingenting med allmennyttige formål å gjøre (tvert imot), de er marginale i forhold til boligbehovene, og utgjør i praksis bare forskjellen på en lukrativ utbygging og en svært lukrativ utbygging. Men med utsikt inn i fredede Maridalen fra ene siden og mot byen og fjorden fra den andre, er det snart duket for leiligheter til salgs for unevnelige summer. Hyggelig for selger og dem med tilgang til slike summer. Det er mindre hyggelig for allmennheten som hadde hatt større behov for kommunale utredere og flere politikere med perspektiv ut over behovene som "de raske pengers" opphavsmenn representerer.

For Naturvernforbundet i Oslo Nord

Christian Børs Lind og Henrik Sinding-Larsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...