Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Nå må dere trykke på pauseknappen. Gjør en ordentlig vurdering av Ullevålalternativet»

Åpent brev: Per H. Christiansen.

Tidligere BU-leder i Nordre Aker, Per H. Christiansen, skriver til partifellene (f.v.) finansminister Jan Tore Sanner, statsminister Erna Solberg og leder for finanskomiteen, Mudassar Kapur. Foto: Jil Yngland, Håkon Mosvold Larsen, Terje Pedersen (NTB) / Karl A. Kjelstrup (NAB).

ÅPENT BREV: – Den økonomiske risiko knyttet til sykehusplanene i Oslo er nå betydelig høyere enn det som ble beskrevet i statsbudsjettet for 2020. Planene er ikke økonomisk bærekraftige, skriver tidligere BU-leder i Nordre Aker, Per H. Christiansen (H), til regjering og storting.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2020 kl 11:18

Dette brevet er sendt til statsministeren, finansministeren og lederen i finanskomiteen, i anledning av at artikkelforfatteren også var medforfatter i en rapport om sykehusplanene i Oslo, presentert tirsdag. Brevet gjengis med tillatelse.

Kjære statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og leder av finanskomiteen Mudassar Kapur

Takk for den store innsatsen dere gjør for oss alle i en krevende tid. Dere skaper tillit og tar godt vare på våre liv, vår helse og landets økonomi.

Som aktiv Høyrepolitiker i Oslo har jeg fulgt godt med på planene for de nye sykehusbygg i Oslo de siste fem årene. Nå er det tid for å stoppe opp og sette disse på pause en liten stund.

Tidligere BU-leder Per H. Christiansen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)


Ved planlegging av store byggeprosjekter som sykehus må man ha et tidsperspektiv som tilsvarer byggenes levetid – normalt 40 år.

Dette er ikke gjort i planene for utvidelse av Rikshospitalet på Gaustad. I planene her har man sett helt bort fra det som må gjøres med byggene som sto ferdig der for 20 år siden. Om 20 år må disse rehabiliteres. Dette vil bli svært krevende, meget kostbart og skape store forstyrrelser i driften fordi det ikke er plass til midlertidige lokaler på Gaustad.

Dette er mye enklere på Ullevål hvor det fortsatt er god plass til både nye bygg og midlertidige lokaler.

Sammen med Eilif Holte, Bjarne Jensen og Tor Winsnes står jeg bak en omfattende økonomisk analyse av sykehusplanene. Vår rapport ble fremlagt den 24. november. I denne analysen har vi sett på behovet for investeringer i både nybygg og rehabilitering i hele perioden frem til år 2045.


Fortsatt utvikling av Ullevål sykehus er 20 milliarder rimeligere enn planene på Gaustad.[…]

Vi har også sett nøye på de økonomiske resultatene i Oslo Universitetssykehus de senere årene. De faktiske resultater der er mye svakere enn de bør være før man setter i gang store investeringer. Planene forutsetter også en meget stor reduksjon i driftskostnadene gjennom effektivisering. Dette har vi ingen tro på.

Den økonomiske risiko knyttet til sykehusplanene i Oslo er nå betydelig høyere enn det som ble beskrevet i statsbudsjettet for 2020. Planene er ikke økonomisk bærekraftige. Nå må dere trykke på pauseknappen og sørge for en ordentlig vurdering av Ullevålalternativet.

Vennlig hilsen Per H. Christiansen. Siviløkonom, statsviter og leder av bydelsutvalget (H) 2011-2015.


DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...