Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Nå må vi alle si nei til planene for det nye sykehuset på Gaustad»

Utklipp fra Planforslaget til offentlig ettersyn.

DEBATT: Bydelsutvalgets konklusjon og enstemmige vedtak i samtlige behandlinger kan oppsummeres i en setning: «Arealene på Gaustad er ikke egnet for bygging av et nytt regionsykehus.»

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2021 kl 08:29

Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) har nylig sendt på høring et meget omfattende dokument om planene for de nye sykehusbyggene på Gaustad. Høringsfristen er 7. juni. Det er Helse Sør-Øst (HSØ) som er byggherre og nå foreslår utbyggingen på Gaustad. Planforslaget er på hele 256 sider. Det inneholder en rekke kart, bilder og skisser og gir en mye bedre illustrasjon hvor gigantiske disse planene egentlig er sammenlignet med det som er fremlagt tidligere.

I den perioden jeg var leder av bydelsutvalget i Nordre Aker (2015-2019) hadde vi flere grundige behandlinger av disse planene. Bydelsutvalgets konklusjon og enstemmige vedtak i samtlige behandlinger kan oppsummeres i en setning: «Arealene på Gaustad er ikke egnet for bygging av et nytt regionsykehus.»

Per H. Christiansen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De detaljerte planene som nå er fremlagt viser nye bygg på minst 52 m – nesten like høye som Rådhuset. De høyeste byggene kommer i forkant av resten av byggene. De fredede byggene på Gaustad blir bygget helt inn. Så vidt jeg forstår er dette stikk i strid med Riksantikvarens bestemmelser.

Etter min mening vil planen rent kulturelt og historisk være et ødeleggende inngrep i et ferdig utbygget område ved inngangen til Marka. Da byggene til Rikshospitalet ble planlagt og bygget for vel 20 år siden ble de ikke bygget så høye nettopp for at de skulle passe inn i området.


Arealene på Gaustad er rett og slett alt for små til det som HSØ vil bygge der. De som enda ikke har innsett dette vil jeg spesielt anbefale å se på planforslagets illustrasjoner av «Nærvirkninger» på sidene 112 til 119.

Det fremlagte planforslaget vil også innebære store inngrep i området ned mot Sognsvannsbekken og bli en stor belastning på lekeområder for barn og turområder med rådyr.

I innledningen til planforslaget slår PBE selv fast at forslaget er i strid med føringer om blant annet støy og landskapstilpasning i kommuneplanen.

Selve byggeperioden vil innebære en langvarig miljøbelastning på grunn av omfattende rivning og en stor belastning for pasienter og ansatte i byggeperioden på 10-15 år.

Jeg vil nå oppfordre flest mulig til å sende inn synspunkter til PBE innen høringsfristen 7. juni og til å si et endelig nei til disse gigantiske planene.


Sammen med Eilif Holte, Bjarne Jensen og Tor I. Winsnes publiserte jeg i november i fjor en omfattende rapport om sykehusplanene i Oslo. Vi påviste der at fortsatt utvikling av Ullevål, med Aker som lokalsykehus for hele Groruddalen, vil bli 20 milliarder rimeligere og gi en raskere og bedre løsning for pasientene enn planene på Gaustad.

Link til planforslaget.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...