«Det holder ikke å snakke om klima og miljø, det må handles»

Arnodd Håpnes og Christian Børs-Lind. Her sammen med utsikten over Maridalsvannet og Oslofjorden, sett fra Barlindåsen. Foto: Karl A. Kjelstrup / Privat
MENINGER: Gjør valget til et natur- og klimavalg!
Publisert: 27.08.2019 kl 18:43
Klimagassutslippene går raskt ned i miljøhovedstaden Oslo, det er kuttet med nesten 16 % på to år. Antall mennesker som lever med farlig høy luftforurensing er redusert fra 200.000 til 10.000 siden 2015. Naturområder og livsmiljø for artsmangfoldet prioriteres.
Med SV i byråd settes miljøet først. Solberg-regjeringen har klart å gjøre Norge til en global klimasinke, forbigått av både naboland og andre land vi skal sammenlikne oss med. Men det er ikke Oslos feil! Oslo har fått egen klimaetat, og utslippene er gått kraftig ned i løpet av kort tid, samtidig som vi har satt oss nye hårete mål. Oslo Høyre vil legge ned etaten om de får bestemme…
Tiltak som virker
Det holder ikke å snakke om klima og miljø, det må handles. Det har SV bidratt til i Oslo. Bilkøene blir mindre og luften renere. Men vi er ikke i mål. Bussen, trikken og t-banen er ofte full i rushtiden, og alt for mange føler seg fortsatt utrygge når de sykler.
SV vil gjøre det enklest mulig å leve miljøvennlig gjennom å styrke kollektivtilbudet, og legge til rette for mer sykkel og gange. Det skal være mulig å leve uten privatbil i hverdagen.
SV vil at alle skal kunne komme seg til jobb, skole og barnehage uten å være avhengig av privatbil. Da trenger vi flere kollektivavganger over hele byen. Vi skal fortsette satsingen på flere sykkelveier og videreføring av bilfritt byliv. Også rundt skoler og der folk bor.
Det planlegges årlige klimabudsjett for å redusere utslippene med 95 % innen 2030. Derfor vil SV bygge ny t-banetunnel og nye trikkelinjer, og stoppe planene om utvidet E18 inn til Oslo. For klimaets skyld, og til beste for nærmiljøene.
SV vil være naturens stemme
I sommer lanserte FN både en global naturrapport og en global klimarapport. Begge viser at den negative utviklingen for artsmangfoldet og naturgrunnlaget vårt eskalerer. Opp mot en million arter kan stå i fare for å bli utryddet de nærmeste tiårene som følge av menneskelig påvirkning.
Økosystemene som skal gi oss rent vann og sunn mat er i spill. Vi kan ikke fortsette å asfaltere, drenere, hogge og bygge ned som om naturens tålegrenser er uendelige.
Oslo må ta sin del av ansvaret for å reversere utviklingen. Menneskeskapte klimaendringer forsterker naturødeleggelser og naturødeleggelser forsterker klimaendringene. Dette må vi ta på alvor.
I Oslofjorden er torsken på randen av utryddelse pga klimaendringer, arealødeleggelser og forurensing. Å frede torsken i denne situasjonen er nødvendig, men det redder ikke miljøet som torsken er avhengig av. Klimautslipp må ned, forurensingen må stoppes og arealendringene i sjøen stanses.
Derfor må vi også etablere Østmarka nasjonalpark i tråd med forslaget fra Østmarkas Venner, og ikke godta nedskaleringen som et bittelite mindretall preget av private skogeierinteresser arbeider for. Vi vil tvert om ha flere verneområder for å bevare viktig natur, og spesielt de fåtallige, men fortsatt artsrike eventyrskogene som vi har igjen. Markagrensa skal ikke undergraves av «aktivitetssoner» rundt halve byen, hundremeterskogene skal tvert om skjermes til fordel for lek og utforskning i nærmiljøene.
Nettverket av stier og løyper skal pleies og styrkes, men uten unødvendig overdimensjonering. Vi skal bevare naturmangfoldet, utvikle nye grønne lunger, parker og bade-områder og sikre Akerselva som et av Oslo viktigste rekreasjonsområder.
Dette er bra for folk og øker trivselen i lokalmiljøet. Det er bra for klimaet og for naturen. Nordre Aker SV håper alle tar et riktig miljøvalg – for framtidige generasjoner og for naturens skyld.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.