Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Fra oss som bor inntil denne delen av marka:

«Noen spørsmål til Høyre om oppgraderingen av Grefsenkleiva»

Trollvann og Trollvannskleiva. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Høyre og også Oslo Skikrets har markert seg som talsmenn for de nå framfabulerte planene for Grefsenkleiva/Trollvannskleiva. Er det slik at alpininteressene trumfer alt annet når det gjelder bruk av/inngrep i denne delen av marka?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Jeg forutsetter at Høyres gruppe har satt seg grundig inn i de planene som nå utarbeides i et tett samarbeid mellom Bymiljøetaten og dagens kommersielle driver av anlegget. Som det framkommer av tilgjengelig informasjon er ikke dette lenger en modernisering av det eksisterende anlegget, et lokalt alpinanlegg som de fleste av oss er positive til, men en storstilt omlegging og utvidelse til et regionalt anlegg.

Selv bor jeg på sørsiden av Grefsenåsen som, med sin beliggenhet som en halvøy omgitt av tett bebyggede områder, er min adkomstkorridor videre innover i marka. Vestsiden er bratt og utilgjengelig for turgjengere til fots eller på ski, men sørsiden og østsiden, der alpinanlegget ligger, er skogvokste lier og er et viktig nærskogområde (hundremeterskog) for de av oss som bor på Tonsen, Disen, Lofthus, Grefsen og Grefsenplatået rundt åsen.

Gjennom dette skogområdet går den eneste turveien / skiløypa som forbinder denne delen av byen med resten av Lillomarka. I tillegg er åsen gjennomvevd av stier som leder inn til Trollvann og marka nordover.

Dersom de nå framfabulerte planene gjennomføres, vil alle vi som bor på sørsiden og østsiden av marka bli helt utestengt når alpinanlegget er i drift. Det er ikke lagt noen planer for å sikre skiløypa/turveien som går gjennom Grefsenåsen og videre inn i marka. Heller ikke stiene som brukes året rundt er tatt med i planene.

Synes Høyre det er greit at alle vi som går på langrenn eller til fots blir utestengt fra marka?


Det som nå planlegges, innebærer nedhugging av store skogområder og store terrengendringer og oppfyllinger. Vi, lokalbefolkningen, vil miste nærskogen vår. Dette er områder som er intenst brukt som friområder 12 måneder av året. I år har vi erfart hvor viktig tilgangen på naturområder, nær der du bor, er for både den fysiske og mentale folkehelsen.

Er det, for Høyre, slik at alpininteressene trumfer alt annet når det gjelder bruk av/inngrep i denne delen av marka?

Grefsenåsen ble i sin tid kjøpt av kommunen for å være lokalbefolkningens «folkepark. Kjøpet var begrunnet i ønske om å hindre nedbyggingen av naturen nær der folk bor.

Synes Høyre det er greit at en liten brukergruppe (alpinister som bruker området 0-3 måneder i året), i tett samarbeid med en kommersiell aktør, skal kunne tilegne seg så store deler av fellesskapets friområde?


Og da har jeg ennå ikke tatt opp problemstillingene rundt et sterkt nedtappet Trollvann og dårligere kvalitet på badevannet der, trussel mot kulturminner og mange andre problemer rundt planene.

Dersom Høyre finner det vanskelig å finne relevant informasjon vil jeg mer enn gjerne være behjelpelig med linker til de ulike kommunale dokumentene, så Høyre der kan sjekke selv.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...