Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nordre Aker fortjener en bærekraftig byutvikling

Illustrasjonsfoto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: Både nåværende og framtidige utbyggingsprosjekter i Nordre Aker må ta hensyn til menneskers behov for utearealer og grønne lunger i nærheten, skriver Gaute Gaasemyr (V).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.07.2017 kl 08:39

Den siste tiden har byutvikling stått høyt på den politiske agendaen i Oslo. Et tema som har gått igjen i debatten om hvordan Oslo skal utvikle seg som by de neste årene er fortetting og mulig sanering av småhusområder.

Spesielt i Nordre Aker har debatten om småhusområdenes framtid, med Nedre Grefsen som et viktig eksempel, vist en høy temperatur. Også Nydalen Vest og Øst, er pekt ut av byrådet som et område som kan fortettes. Førstnevnte består for en stor del av rekkehus og eneboliger, sistnevnte av både småhus, industritomter og næringsbygg. Spørsmålet er om mer fortetting på bekostning av grøntarealer og allerede eksisterende småhusområder er veien å gå for en bydel med en mangfoldig bebyggelse, rikelig med friområder og nærhet til marka.

Samtidig er det planer om utbygging av Frysjaområdet, med boliger, og tilhørende infrastruktur som skole og barnehager. Dette området kan bli et nytt Nydalen i Bydel Nordre Aker, og har potensiale for 2000 nye boliger.

Dersom byutviklingen i Nordre Aker og Oslo for øvrig i større grad legger opp til å utnytte nedlagte industriområder og allerede eksisterende bygninger som står tomme framfor å fortette innenfor allerede etablerte bomiljøer i småhusområder, vil dette være en bedre utnyttelse av tilgjengelige ressurser. Slik vil Småhusplanen bli ivaretatt, og beboere i småhusområdene trenger ikke være redde for at nærmiljøet deres skal bli ødelagt av tett blokkbebyggelse rundt husene deres, noe som også kan skape en dominoeffekt; dersom naboen din velger å selge tomta si til utbyggere etter at en grunneier i nabolaget allerede har gjort det samme, vil det være lett å hive seg på karusellen, av frykt for at bomiljøet ditt skal forandres til det ugjenkjennelige.


Nordre Aker har flere historiske bomiljøer som må tas vare på. Nydalen med trehusbebyggelsen, som i sin tid blant annet huset arbeidere ved de mange industribedriftene langs Akerselva, er ett eksempel. Et annet er Ullevål Hageby, som i år fyller 100 år. Da dette boligområdet har særskilt vern når det gjelder regulering, i likhet med 20 andre boligstrøk/severdigheter i Oslo, bør også andre boligområder med historisk verdi i Nordre Aker få samme status, slik at det blir ilagt sterkere restriksjoner på hva som kan gjøres i og rundt disse områdene.

Både nåværende og framtidige utbyggingsprosjekter i Nordre Aker må ta hensyn til menneskers behov for utearealer og grønne lunger i nærheten. Slik det legges opp til i Nydalen og områdene langs Ringveien ved Lillo og Nedre Grefsen, vil en fortetting her forringe kvaliteter som er viktige for bydelens innbyggere. For stor vekt på fortetting ved nåværende og framtidige utbyggingsprosjekter i Nordre Aker vil kunne påvirke trivsel og følelsen av tilhørighet hos bydelens innbyggere. En miljøvennlig byutvikling som samtidig tar hensyn til menneskers behov er viktig for at Nordre Aker skal bli en attraktiv bydel også i framtiden.

Gaute Gaasemyr
Nestleder Nordre Aker Venstre

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...