Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker taper på sentralisering

I 1988 fikk bydelene i Oslo desentralisert myndighet innenfor store deler av helse og sosialforvaltningen. Kommunen fikk bedre økonomistyring og redus...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2008 kl 08:54

I 1988 fikk bydelene i Oslo desentralisert myndighet innenfor store deler av helse og sosialforvaltningen. Kommunen fikk bedre økonomistyring og reduserte utgiftene på denne sektor med 25 %, samtidig som innbyggerne ga utrykk for at de fikk bedre service. Grunnen var selvfølgelig at bydelene hadde oversikt over tjenestestedene og kunne bruke fleksible løsninger til beste for innbyggerne.

NIBR (Norsk Institutt for By og Regionsforskning) vurderte før sammenslåingen til de nåværende 15 bydelene at oppgavene som var desentralisert var løst på en utmerket måte og bydelene var klare for nye oppgaver.

Byrådet burde tatt konsekvensen av denne erfaringsrapporten og foreslått ytterligere desentralisering av oppgaver til bydelene og på den måten spart langt flere millioner, men byrådet i Oslo ønsker ikke lokaldemokrati, og gjør derfor sitt beste for at bydelene skal mislykkes i sitt arbeid.

Nye steiner rives stadig ut av bydelsutvalgsmuren.

Før hadde vi i bydel Nordre Aker et velfungerende sentralbord. De som ønsket kontakt kunne ringe direkte til bydelsadministrasjonen og bli satt over til rette vedkommende. Nå skal alle ringe 02180 som ikke alltid er like vellykket. For å bedre servicen har vi opprettet en egen beredskap som koster bydelen mer enn 600.000 kroner årlig.

Nå skal ikke lenger fakturaene behandles i bydelen, de skal inn til en fakturasentral som sørger for utbetalig. Dersom noe går galt med utbetalingen er det likevel bydelen som lider de økonomiske tapene. Av den grunn har vi måttet ansette ekstrafolk for 700.000 kroner til å kontrollere at den sentrale fakturasentralen ikke gjør feil.

IKT reformen med sentrale løsninger som tapper kommunen for dataekspertise har til nå kostet bydelen 1,5 millioner kroner, og sannsynligheten for at kostnadene blir enda høyere er stor når de sentrale flausene skal finansieres.

Sist vil jeg nevne den til nå største tragedien byrådet har tvunget gjennom, den sentrale sykehjemsetaten. Da vi forvaltet våre egne sykehjem hadde vi alltid kontroll på at all kapasitet ble utnyttet. Nå opplever vi at sykehjemsetaten ikke klarer å fylle alle sengeplasser, men like fullt blir bydelen rammet økonomisk. I dag betaler vi 600.000 kroner for hver sykehjemsplass i året. Da vi drev sykehjemmene i egen regi hadde vi kostnader på 400.000 kroner. I 2007 beregnet vi en ekstrautgift på 11 millioner kroner til kjøp av plasser i Sykehjemsetaten.

Desentralisering lønner seg!

Ivar Christiansen

Leder for Arbeiderpartiets gruppe i Bydel Nordre Aker

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...