Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Om regjeringens forslag til ny markalov: Tor Øystein Olsen misforstår

Dersom leder av Maridalens venner er rett sitert i siste utgave av Nordre Aker budstikke (26. februar, red.anm.), er det åpenbart at han leser regjeri...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2009 kl 13:45

Dersom leder av Maridalens venner er rett sitert i siste utgave av Nordre Aker budstikke (26. februar, red.anm.), er det åpenbart at han leser regjeringens forslag til ny markalov slik en viss mann leser Bibelen.

I et sitat fra denne artikkelen sier Olsen: «Markaloven skal verne urskog, men Maridalen er ikke en urskog, det er et levende landbrukssamfunn. Markaloven skiller paradoksalt nok ikke mellom urskog og levende kultur...»

Dersom det viser seg at noen sider ved lovforslaget kan resultere i utilsiktede, negative konsekvenser, er det viktig at dette kommer fram i debatten. Men man bør i det minste ha lest lovforslaget før man uttaler seg så bombastisk som det Tor Øystein Olsen her gjør.

Maridalen er sammen med Sørkedalen nevnt mange ganger i Ot.prp. nr. 23, «Om lov om naturområder i Oslo og nærliggende kommuner (markaloven)». Der heter det blant annet at Markaloven er tilpasset de spesielle utfordringer som gjør seg gjeldende for denne type etablert bebyggelse, blant annet ved å gi kommunene adgang til å dispensere fra det generelle bygge – og anleggsforbudet. Uten å gå inn i alle deler av loven, er det eksplisitt uttrykt at eksisterende jordbruk og etablerte bosettinger som f. eks i Maridalen skal bestå.

Det slås også gjentatte ganger fast at Markas kulturhistorie er viktig en viktig del av friluftslivet.

Den andre påstanden i sitatet innledningsvis, er også feil. Olsen hevder her at markaloven er til for å verne urskog. Formålsparagrafen gir tvert i mot et helt annet anslag:

«§ 1: Formålet med loven er å fremme friluftslivet og tilrettelegge for naturopplevelse i Marka. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner i Marka. Det skal også legges til rette for idrett som naturlig kan innpasses i Marka. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål.»

For alle oss som mener at Marka må bevares for nåværende og fremtidige generasjoner, er Markaloven en gavepakke. Den har vært ute til en bred høring, og har engasjert svært mange mennesker. Departementet har grundig bearbeidet alle tilbakemeldingene, og på bakgrunn av disse, endret innstilling på noen punkter.

Regjeringens lovforslag inneholder en avveining av ulike hensyn, men formålet er at det rike og varierte natur – og kulturmiljøet skal bevares, og at man skal få til en enhetlig og forutsigbar forvaltning som innbefatter alle de 19 kommunene og fem fylker som i dag har forvaltningsansvar for større eller mindre deler av marka.

Heidi Rømming (SV)

Bystyrerepresentant

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...