Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Oslo middelaldermuseum må realiseres

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo, slik Maridalsspillet har vært i Maridalen i over 40 år, skriver Dag Gaute Gaasemyr. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo. Maridalsspillet som har vært arrangert i over 40 år har tatt opp temaer knyttet til middelalderen i Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2016 kl 16:42

Oslo har en rik historie fra middelalderen som må tas vare på. På 1990- og 2000-tallet var det mye snakk om å bygge et museum i tilknytning til Middelalderparken i Gamlebyen, for å kunne formidle Oslos middelalderhistorie til befolkningen. Siden har det vært stille rundt denne saken. Med de senere års byutviklingsprosjekter i Bjørvika og på Sørenga, er det på tide å løfte ideen om middelaldermuseum i samme område fram i lyset igjen. Om få år vil det nye Munchmuseet og nytt hovedbibliotek se dagens lys i Bjørvika.

Ruinene i middelalderparken kan sammen med det gamle lokomotivverkstedet på Sørenga gi Oslos innbyggere og tilreisende et nytt museum basert på Oslos middelalderhistorie, og en tredje ny kulturinstitusjon i området Bjørvika/Sørenga. Slik vil det være mulig å skape en større museumsutstilling med for eksempel modeller av Oslo som by, bolighus, skip, og tilblivelsen av Akershus festning. I tillegg til innebygde korridorer som viser dagligliv og sentrale hendelser i Oslo i middelalderen, formidlet ved hjelp av audioguide.

Ruinene i middelalderparken kan sammen med det gamle lokomotivverkstedet på Sørenga gi Oslos innbyggere og tilreisende et nytt museum basert på Oslos middelalderhistorie, skriver Gaasemyr. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

I flere europeiske hovedsteder, blant annet Stockholm, er et eget middelaldermuseum en del av museumstilbudet. Om noen år kan et nytt vikingtidsmuseum i tilknytning til Vikingskipsmuseet bli realisert på Bygdøy. Det er derfor på høy tid at Oslo også får et museum viet til byens middelalderhistorie, med hovedvekt på perioden 1000-1537. Nordre Aker Venstre er positive til dette.

Hvis Oslo får et middelaldermuseum, vil dette være en fin måte å gjenskape Oslo i middelalderen på for ung og gammel, nåværende og framtidige Osloborgere. Samtidig vil det kunne bli et positivt tilskudd til museumstilbudet i Oslo indre øst, og det kan etableres et kompetansesenter på middelalderhistorie i Oslo ved museet. Hvis Oslo middelaldermuseum fikk overført gjenstander fra Kulturhistorisk museum som stammer fra Oslo i middelalderen, vil dette kunne gi en helhetlig framstilling av Oslos middelalderhistorie. Et nytt middelaldermuseum må også sikre reetablering av det gamle Oslo torg, og forbindelse mellom dette og Middelalderparken.


Maridalsspillet virkeliggjør Oslos middelalderhistorie, i og fra Maridalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo. Maridalsspillet som har vært arrangert i over 40 år har tatt opp temaer knyttet til middelalderen i Maridalen. Om lignende spill ble arrangert i Middelalderparken for å dramatisere Oslos historie i samme periode, vil dette sammen med resten av museets tilbud kunne gjøre et besøk ved Oslo middelaldermuseum til en rik kulturopplevelse. Samtidig vil museet være en god anledning til å ta vare på Oslos middelalderhistorie for ettertiden.

Dag Gaute Gaasemyr
Styremedlem Nordre Aker Venstre

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Maridalsspillet 2015: Gripende drama fra Oslos fortid

Les mer av Dag Gaute Gaasemyr her!


Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...