Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

Oslopakke 3 – tidenes bompengeran!

Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

For urbane, barnløse, hipstere med leilighet i sentrum og fleksibel jobb er det lettvint å stemple andres bilbruk som unødvendig og miljøfiendtlig. For en familiefar som meg betyr det 50 minutter ekstra tid til familien hver dag

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.06.2016 kl 07:43

På 1960-tallet ble store deler av T-banenettet i Oslo bygget ut. Samtidig bygget man motorvei fra Oslo til Asker. Alt sammen uten å ta inn en krone i bompenger. I de siste 50 årene har norsk økonomi vokst kraftig, slik at vi i dag er blant verdens absolutt mest velstående land. Likevel er det tilsynelatende umulig å bygge ut helt nødvendig infrastruktur i landets hovedstad uten å pålegge innbyggerne bompengeutgifter i titusenkronersklassen.

Tom-Espen Møller.

Med den nye Oslopakke 3 vil en bilist som daglig kjører fra Akershus til Oslo betale mer enn 20 000 kr i bompenger i året. I tillegg forbereder Raymond og Lan nye «bompengesnitt» i Oslo.

Noen vil hevde at høye bompenger er nødvendig som et ledd i et grønt skifte. I et grønt skifte ligger det en forutsetning om at økte miljøavgifter skal motsvares av lavere skatter på andre områder, men det ligger det på ingen måte an til i Oslo. Tvert i mot innfører Byrådet i Oslo også eiendomsskatt fra neste år av.

LES OGSÅ: Henger du med her? Slik skriver og snakker de unge: roflmao, idk, wtf, xoxo, btw, men hva betyr det?

Mer enn 90 prosent av Oslos andel av bompengene skal gå til kollektivtransport, sykkelveier og andre formål enn bygging av veier for de som betaler bompengene. Et argument for bompenger har lenge vært at de som bruker veien også skal betale for den. I Oslo betaler man altså ikke for den veien man kjører på, men isteden til alle andre gode formål. Bompengene er derfor enda en ekstraskatt for bilistene. Det i et land der andre bilavgifter allerede er i verdenstoppen.

De ekstremt høye bompengene som nå planlegges er dypt usosiale. Direktøren i sin nye Tesla med 700 hestekrefter betaler en brøkdel av det alenemoren må betale for å kjøre sine barn til barnehage og fritidsaktiviteter i sin gamle, slitne dieselbil. Minstepensjonisten som har barnebarn på den andre siden av byen har snart ikke råd til å bruke bilen for å besøke dem lenger.

Raymond Johansen kan derimot kutte reisetiden med limousinen til Rådhuset siden de med dårlig råd blir presset bort fra veiene.

LES OGSÅ: Ikke veldig mye idyll ved Sognsvann mandag morgen

For urbane, barnløse, hipstere med leilighet i sentrum og fleksibel jobb er det lettvint å stemple andres bilbruk som unødvendig og miljøfiendtlig. Realiteten for mange som bor i utkanten av byen er at kollektivtrafikken er langsom og uforutsigbar.

Fra min bolig på Brekke til jobb på Lysaker bruker jeg minst en og en halv time daglig på jobbreise dersom jeg tar buss eller tog. Med bil eller motorsykkel bruker jeg under halve tiden. For en familiefar som meg betyr det 50 minutter ekstra tid til familien hver dag.

Det handler ikke om ignoranse og bekvemmelighet, men om livskvalitet!

LES OGSÅ: Tragedier kan også ramme harmoniske nabolag som vårt

Kollektivtrafikken skal og må bygges ut, men kan selvsagt finansieres over ordinære offentlige budsjetter, slik det gjøres i land med langt svakere økonomi enn den norske.

Med Oslo-regionens topografi, der det bebyggede området nærmest ser ut som en blekksprut, vil det uansett være en stor utfordring å finne raske kollektivløsninger for de som skal reise på tvers av byen. Bilen vil derfor fortsatt være helt nødvendig for å dekke mange menneskers transportbehov. Det er det ingen grunn til å straffe dem for.

Det er på høy tid å døpe om Oslopakke 3 til Ranspakke 2016!

Tom-Espen Møller
Brekke

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...