ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Psykologen:

Overtramperne blant oss!

Foto: Frank May / NTB /Illustrasjon

PSYKOLOGEN: Alt mulig kommenteres. Hvilke veivalg du tar når du kjører bil. Hvordan du lager kaffen din. Hva man burde spise. Hvordan man burde si ting.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2021 kl 07:42

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, foredragsholder og forfatter. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil. Egil-Arne er også spaltist i Nordre Aker Budstikke.

Noen mennesker er det jeg vil kalle overtrampere. De har et sterkt behov for å bestemme eller mene noe om hva eller hvordan andre gjør ting. Alt mulig kommenteres.

Hvilke veivalg du tar når du kjører bil.

Hvordan du lager kaffen din.

Hva man burde spise.

ANNONSE

Hvordan man burde si ting.

De vet liksom hva som er rett og hva som er galt.

Det brukes hersketeknikker og manipuleringsstrategier for å trigge samvittighet og ideen om at du er feil og de er riktige.

For eksempel: Ikke drikk rått vann! Hva betyr egentlig det? Ikke drikke rått vann? Hvem bryr seg om sånt? Hvor lenge du lar vannet renne før du fyller glasset med vann og drikker det. Noen bryr seg om alt.

Jeg lurer på om det finnes mennesker med maktbegjær og mennesker uten maktbegjær. Det må jo handle om et behov om makt over andre, når et menneske forteller hva som er feil med deg, og hva du gjør feil.

ANNONSE

Hvis ikke det er maktbegjær så er kanskje passiv aggresjon det som ligger til grunn. Bak en «mild fasade» kan det ligge et uforløst sinne som kommer til overflaten gjennom kritiserende og skyldbefengt kommunikasjon med de man omgås med.

Det er til hjelp for ens egen livskvalitet, og så godt som mulig tåle og utrykke egen frustrasjon før det utvikler seg til sinne eller passiv aggresjon.

Få det sagt. Sett dine grenser.

Her er et forslag: Jeg blir frustrert når du kommenterer bilkjøringen, vanndrikkingen, ganglaget, matvalgene, arbeidsinnsatsen, kaffelagingen og frokostspisingen min. Det er jo så mye du ikke liker med meg og mine måter. Det må være slitsomt for deg. Du skal du slippe å være min venn.

Så får du kanskje tilbake:

ANNONSE

Så vanskelig du har blitt - å ha med å gjøre da. Tåler ikke kritikk på noen som helst måte?

Forslag til svar:

Tusen takk for at du har lagt merke til det. Jeg øver på å være litt mer vanskelig og litt mer ærlig i hverdagen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE