Nordre Aker Budstikke

Overveldende

Det ser nokså beskjedent ut utenfra, nye Oset vannrenseanlegg. Det grå betongbygget og en stor port i fjellveggen avslører ikke så mye av det som befi...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2008 kl 15:16

Det ser nokså beskjedent ut utenfra, nye Oset vannrenseanlegg. Det grå betongbygget og en stor port i fjellveggen avslører ikke så mye av det som befinner seg på innsiden. For det var en opplevelse ikke alle forunt å komme inn i Oslovannets «storstue». 14.000 lastebillass – 140.000 kubikkmeter fjellmasse – er fjernet for å få plass til anlegget som skal forsyne størstedelen av Oslo med rent drikkevann.

Vi var et middels stort pressekorps som fulgte en svært stolt og fornøyd prosjektleder Jo Egil Sveen fra Vann- og avløpsetaten på guidet rundtur inne i det store anlegget. Rør, tanker, aggregater, sildrende vann og dype bassenger fyller de kolossale grottene. Med refleksvester, hjelm og vernesko lot vi oss imponere av hvor enormt dette er. Det var en surrealistisk følelse å tenke på at nå er vi langt inne i fjellet, og at alt dette vannet som omga oss i de forskjellige bassengene (for alt vannet så ikke like innbydende ut, noe var brunaktig og hadde skum på toppen) snart skal renne ut av springen hos hundretusenvis av Oslo-borgere. Positivt da, at anlegget opplevdes som like blankpolert og rent som et legekontor.

Oppvisningen i hallen var også noe for seg. Tankene løp med en gang til opplevelsesparker ala «Vikingeland», med dunkel belysning og eventyraktig musikk. Litt skuffende var det likevel at kronprinsen hastet seg gjennom åpningen. Han skrudde på kranen på scenen, og vips forsvant han sammen med de andre viktige gjestene på en privat rundtur i anlegget. Vi på sidelinjen hadde håpet å få noen ord fra den kongelige høyheten, og ikke minst svar på om han selv drikker mye vann.

For oss innbudte fra pressen, som fikk være to og en halv time inne i fjellet, var det paradoksalt nok ikke et eneste vannglass å oppdrive. Det var rart å gå inne i et kjempestort vannrenseanlegg og føle at man er i ørkenen – totalt dehydrert. For da vi omsider så sollyset igjen, er det jo litt flaut å innrømme at jeg slukket tørsten med en slurk flaskevann som sto i bilen. I alle fall bør jo slikt være unødvendig, nå som vi har fått tidenes reneste drikkevann, helt gratis.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...