Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

På ferie med Matthew

Idyll på en av Floridas vakre strender tirsdag - men hvor lenge? Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KOMMENTAR: Orkanen Matthew er forventet å nå Floridas østkyst om kort tid. Folk hamstrer, bensinstasjoner tømmes for bensin, skoler stenges, mulig evakuering, og non stop-breaking news på TV. Men skal vi turister foreta oss? spør Nordre Aker Budstikke-journalisten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2016 kl 14:59

Det er en noe uvirkelig situasjon å være i. Turister på høstferie i Florida. Nærmere bestemt i fredelige og vakre Boca Raton. Ikke langt unne Fort Lauderdale og litt lenger unna, Miami. Noen timer med bil lenger nord, Orlando.

Breaking news non stop forteller detaljert om hvordan orkanen Matthew nærmer seg USA og Florida. Han kommer snart.

De er nok vant til mye vær i Florida. For så sent som ute blant folk i går kveld, var det ikke nevneverdig tegn til verken panikk eller at folk snakket mye om det som skal skje.

Men, avstanden er stor fra en hyggelig middag ved vannkanten, til de non stop nyhetssendinger om hvordan Matthew nærmer seg USA. Han er sterk, han ødelegger og tar liv.

På nyhetene dukker også ord som "slight tornado threat" opp.

Matthew nærmer seg Floridas østkyst. Foto: SKJERMDUMP

Hva skjer når orkanen når Florida og oss?

Som over middels nysjerrig og journalist, så er det også spennende og nytt å få være midt oppe i en slik situasjon. For i Norge finnes jo ikke makan til vær. Men kanskje skal jeg få spise i meg de ordene senere i uka.

Folk hamstrer, bensinstasjoner tømmes for bensin, skoler stenges. Flyplasser stenger.Fem millioner mennesker er i orkanområdet. Det er hele Norge!

Det skal snart også tas stilling til det skal foretas evakuering i området. "Shelters" har også blitt etablert rundt omkring.

Men hva skal vi turister foreta oss? Vi har ikke bestilt ferietur gjennom noe reisebyrå, som legger lapper under hotelldørene om hva vi skal foreta oss?

TV-kanalene forteller om orkanen Matthew - non stop. Foto: SKJERMDUMP

- Stay inside!

Det er regel nummer en. Men går det greit å bo i 10. etasje? Skal vi handle inn mat på rommet? Kommer strømmen til å gå - blir vi sittende i mørket på et hotell i to - tre dager? Hva med stearinlys og fyrstikker?

Skal vi ta leiebilen og bare dra et sted - så langt bensinen rekker? Et sted hvor ikke Matthew når oss. Vestover - på andre siden?

Stille og rolig tidlig morgen i Boca Raton onsdag morgen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Skal vi hive oss på et fly nordover et sted, før flyplassene stenger?

Hvor lurt er det å kaste seg ut på en high way - for så å kanskje bli stående i lange køer, sammen med andre som har tenkt akkurat det samme? Innesperret i en bil med Matthew rundt på alle kanter.

Hotellet forteller høflig at de vil fikse ny booking til oss "et annet sted", hvis vi må evakuere. Ok - hvor da? Hvordan kommer vi oss dit?

Vi vet ikke. De vet ikke. Det blir snart familieråd. Så får vi se.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...