Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Psykologen til ungdommen: – Gi litt mer faen!

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen med datteren. Foto: PRIVAT

KOMMENTAR: – Det å ha det best, er ikke direkte linket til det å være best.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.01.2019 kl 13:01

Folkehelseinstituttet melder om at psykiske lidelser de siste fem årene er økt med 40 prosent for unge jenter. Dette er lidelser som angst, depresjon og spiseforstyrrelser.

Kjære ungdommer, dette skyldes en alvorlig feil som innlæres i vår moderne kultur. Det er idealet om det å være perfekt. Det er idealet om at suksess og vellykkethet handler om utseende, penger, penger, penger, gode prestasjoner og det å gjøre mange aktiviteter.

Det er feil.

Suksess er å ha det bra sammen med folk man er glad i mens man gjør ting som skaper glede. Det å ha det best er ikke direkte linket til det å være best.

Det kan være at det er livets glede for Petter Northug å bli best i verden på ski. Bra for han og gøy for oss å se på. Det er imidlertid ikke sikkert at dette er suksess og livskvalitet for deg.


Per Fugelli pleide å si: Resepten på et godt liv handler om å gi litt mer faen.

Jeg mener at resepten på et godt liv blant annet er å slutte med coachingverktøy i ungdomskolen, redusere leksebelastningen og å gjøre det populært å gå barbent på det grønne gresset om sommeren uten å en eneste gang å snakke om hva man vil med livet sitt.

Kjære foreldre, stopp opp. La barn være barn så lenge som mulig. Du som er over femti år. Husker du gleden ved å få en strikket genser av bestemor? Hvor er det blitt av den gleden?

Meningen med livet er ikke å stresse for å bli perfekt, meningen med livet å ha tid til overs uten bekymring.

Vi må en gang for alle innse at meningen med livet er å ha det bra og at det ikke nødvendigvis handler om å gjøre det bra.


Skal man ha det bra må man sove lenge om natten, og ha tid hver eneste dag til å ikke gjøre noen ting. Man må bruke sosiale medier mindre og man må gjøre sakte ting som det å lese en bok eller sitte å se ut i lufta eller ligge på ryggen med varme klær om kvelden å ha med seg kakao å se på stjernehimmelen.

Universet er uendelig stort og det utvikler seg med lysets hastighet. Universet er altså allerede uendelig stort og det utvikler seg med den største hastigheten vi kjenner til.

En leilighet på 100 kvadratmeter, eller den suksessrike direktøren i et firma, eller en keiser i et land, eller skiløperen som er så god, blir lite i sammenhengen.

LES OGSÅ: Psykologen sier: "Du skal ikke gi opp – Petter Stordalen er en inspirerende, morsom og praktisk type. Flink til å tjene penger, skaper mange arbeidsplasser, og han solgte de bærene han hadde"

FN beskriver 17 bærekraftmål for 2030. Målene handler om bærekraft og målene handler om jorden og menneskene som bor på den.


Det er så trist at så mange tror det er så bra å stresse så mye for å bli perfekt. Bærekraft målene til FN er framstreverske mål. Stress og effektivitet og forsøpling på grunn av forbuk, og er bakstreverske aktiviteter.

Stress og forbruk forsøpler vår jordklode med plastikk avfall, antidepressiva og prestasjonslitteratur. Litteratur om å skjerpe seg for å bli rik og få et perfekt utseende på 3 dager er og blir søppel.

Kjære ungdommer, stå i mot dette tullet om det perfekte som er strømninger på facebook, insta, eller som forbedringskulturen prøver å lære deg.

Det eneste som er fornuftig er balanse. Balanse mellom hvile og prestasjon. Alt annet vil ødelegge din helse.

Gå en rolig tur i skogen og finn ut hvordan du vil leve ditt liv i en verden som er for opptatt av effektivitet og prestasjon og grådighet.


Det er verden som tar feil, og det er kroppen din som har rett. Økningen i 40 prosent når det gjelder psykiske plager hos ungdom er rett og slett mange kropper som sier i fra.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Dette ble en av de mest delte saken på Facebook i Norge i 2018! Se hvorfor!

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsens spalte i Nordre Aker Budstikke her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...