Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Nye OUS:

«Puslespillet går ikke opp med de planene som Feet og Rannem argumenterer for»

Den enkleste løsningen i Oslo vil være å realisere Nye Aker for Groruddalen. Ullevål kan videreutvikles som byens akuttsykehus, og Rikshospitalet kan brukes i anleggets levetid til høyspesialiserte planlagte behandlingsforløp for landet og regionen, skriver innleggsforfatterne. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

MENINGER: De skisserer en tvangssituasjon; hvis de ikke får gjennomføre alt så vil hele bildet rakne. Sånn er det heldigvis ikke.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.09.2021 kl 14:03

I et innlegg 9. september argumenterer Bjørn Åge Feet og Sigrid Rannem for utbyggingsplanene i Oslo Universitetssykehus. De er begge topp-ledere i sykehuset og har ansvaret for prosjektene på Gaustad og Aker. Det tilligger dem således å argumentere for egne prosjekter.

Feet og Rannem tegner et bilde av at alt henger sammen med alt – og at puslespillet ikke går opp hvis ikke OUS får gjennomslag for alle prosjektene sine. Det etterlates et inntrykk av at om de ikke får det som de vil så vil det gå oss alle ille.

OUS har hatt en rekke ulike planer for utvikling av sykehusstrukturen. Det kan illustreres ved at et flunkende nytt akuttmottak til en halv milliard ble åpnet på Ullevål i 2014. Under den foregående direktøren ble imidlertid Ullevål plassert på skraphaugen, og han lanserte en plan om å samle alt på Gaustad. Planen bygget på en høyst usikker forutsetning, at det ville la seg gjøre å legge Ringveien i tunnel. Da dette viste seg umulig lanserte han en variant med kraftig utbygging på torget foran dagens Rikshospital, kombinert med utbygging på ett nytt sykehus på Aker. Oslo kommune har fra første stund vært særdeles skeptiske til en så kraftig utbygging på Gaustad, og reguleringsrisiko har vært kategorisert fra høy til svært høy.

Artikkelforfatterne: Anne Marit Wang Førland, foretakstillitsvalgt OUS Legeforeningen, og Bjørn Wølstad-Knudsen, Fagforbundet Sykehus og Helse, Oslo. Foto: Privat


Nå skisserer Feet og Rannem en tvangssituasjon; hvis de ikke får gjennomføre alt så vil hele bildet rakne. Sånn er det heldigvis ikke. Vår største utfordring de kommende årene vil være den kraftige behovsveksten som følger av en større og eldre befolkning. Akershus universitetssykehus må avlastes raskt, og Groruddalsbydelene bør tilbakeføres til Oslo. Det kan la seg gjennomføre på Aker. Men ikke hvis Ullevål samtidig legges ned. Puslespillet går altså ikke opp med de planene som Feet og Rannem argumenterer for.

Den enkleste løsningen i Oslo vil være å realisere Nye Aker for Groruddalen. Ullevål kan videreutvikles som byens akuttsykehus, og Rikshospitalet kan brukes i anleggets levetid til høyspesialiserte planlagte behandlingsforløp for landet og regionen. Da vil også investeringsbehovet bli vesentlig lavere, og det blir penger igjen i kassa til å investere også i andre sykehus i regionen vår.

Feet og Rannem peker på at det ikke er alle fagmiljø i sykehuset som mener at dagens planer er dårlige. Det er nok riktig. Med mer enn 23.000 medarbeidere vil det være et stort meningsspenn på tvers av faggrupper og lokalisasjoner. Men det store flertallet er skeptiske til planene som Feet og Rannem er satt til å gjennomføre. Derfor har også ansattes organisasjoner i sykehuset og ansattrepresentantene i sykehusets styre gått imot planene. Tilsvarende har ansattes representanter i styret til Helse Sør-Øst stemt imot planene.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...