Nordre Aker Budstikke

Rådyrene er ikke i veien!

Erik Bjerke skriver at det er mange i hans nabolag på Nordberg som vil ha rådyrene bort. Jeg på min side vet at mange verdsetter deres nærvær. Hvor ma...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.10.2008 kl 10:25

Erik Bjerke skriver at det er mange i hans nabolag på Nordberg som vil ha rådyrene bort. Jeg på min side vet at mange verdsetter deres nærvær. Hvor mange som mener det ene eller det andre er ikke kartlagt av Friluftsetaten. Det burde heller ikke være poenget her.

Det påfallende er at enkelte hageeiere forlange dyrene drept – fremfor selv å gjøre noe for å forebygge det de opplever som skader på blomsterløk og busker. Det er dette som er skremmende – og som vitner om et foreldet natursyn.

Jeg skjønner at noen blir fortvilet, men Bjerke nekter å bruke metoder som chillipepper for å holde rådyrene unna, selv om det virker. Arealet med blomsterløk i hagen hans er angivelig er for stort. Og hvorfor ikke satse på planter og løk som er lite attraktive for rådyrene? Dem finnes det faktisk en hel del av.

Påfallende er også iveren etter å skyte rådyrene, all den stund det neppe kan dreie seg om mer enn fem seks individer totalt her i nærmiljøet. Jeg har kun observert en familiegruppe på mor og to kalver – samt en bukk. De kommer til syne noen ganger i måneden. Den siste tiden har jeg kun observert en kalv alene. Mora og søsteren er kanskje skutt allerede?

På Bjerke skulle man tro at det formlig vrimler av rådyr i nabolaget, at de stadig er foran og bak biler som skal parkere, og at de skaper det reneste kaos.


Slik er det ikke, og jeg har dessuten vanskelig for å tro at bilparker er et yndet oppholdssted for rådyr.

At ikke disse stakkars få individene kan få leve i sameksistens med oss i vårt villastrøk, vitner om en gjerrig og lite innfølende holdning.

Mengder med forskning viser at pattedyr har et komplekst følelsesliv, og at de på flere måter ligner oss. Det er grunn til å tro at dyr elsker livet like mye som vi mennesker gjør. Jeg kan vanskelig se at vi har noen særskilt rett til å drepe dem, bare fordi de lever innpå oss.

Karen Riekeles Frivik

Nordberg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...