Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Sandermosen stasjon må sikres for kulturformål

Sandermosen stasjon må sikres for kulturformål, også i fremtiden, slik Kulturpunktet Sandermosen stasjon har gjort siden 1993, skriver Dag Gaute Gaasemyr. Foto: PRIVAT

En god måte å sikre dette på, er å stille krav til at eventuelle nye leietakere må videreføre intensjonen bak Sandermosen stasjon som kulturinstitusjon, skriver Dag Gaute Gaasemyr.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2016 kl 14:14

5.april i år var en epoke slutt ved Sandermosen stasjon. Da flyttet Stiftelsen Kulturpunktet, som har disponert stasjonsbygget siden 1993, ut av bygningen. I løpet av disse årene har det skjedd mye med den gamle bygningen fra 1909.

Opprinnelig ville staten rive den verneverdige bygningen, men dette ble heldigvis stoppet. Slik at den kan bevares for ettertiden. Sandermosen stasjon er vernet til kulturformål, noe som stiller krav til eventuelle nye leietakere av denne bygningen. Kulturpunktet har også nedlagt betydelige ressurser i vedlikehold og oppgradering av stasjonsbygningen.

Kulturtilbudet ved Sandermosen stasjon gjennom Kulturpunktet har vist seg å være godt besøkt, og arrangementene har vært rimelige for publikum. Teaterforestillinger, konserter og foredragsserier har vært en del av aktivitetene ved stasjonen helt siden Kulturpunktet overtok bruken av den. I tillegg har det over flere somre de siste årene blitt arrangert dugnadsleirer der med deltakere fra mange land i samarbeid med fredsorganisasjonen Internasjonal Dugnad. Blant annet med undertegnede som leirleder i 2011.

Dette aktivitetstilbudet bør videreføres på Sandermosen stasjon. Hvis det dukker opp leietakere som er interessert i å videreføre noe av det tilbudet Kulturpunktet har stått bak ved stasjonen i over 20 år, vil det vært et kjærkomment tilskudd til lavterskeltilbudet for kulturlivet i Oslo.

LES OGSÅ: Dag Gaute Gaasemyr: Oslo middelaldermuseum må realiseres. Se til Maridalsspillet


ROM Eiendom som i dag eier Sandermosen stasjon og flere andre gamle stasjonsbygninger i Oslo-området, har et ansvar for å sørge for at denne stasjonsbygningen blir brukt i henhold til verneplanen. En god måte å sikre dette på, er å stille krav til at eventuelle nye leietakere må videreføre intensjonen bak Sandermosen stasjon som kulturinstitusjon.

Hvis Sandermosen stasjon også kunne bli åpnet for togpassasjerer utenom framtidige arrangementer ved stasjonen, ville det være en stor fordel for miljøet. I dag finnes det nemlig ikke lenger parkeringsplass her. På den måten vil folk få et alternativ til bilen for å komme seg ut på tur i skog og mark. Stasjonen ble i sin tid bygget blant annet for at personer bosatt på Oslos østkant kunne komme seg ut i marka, og denne delen av Gjøvikbanen hadde dermed noe av den samme funksjonen som Holmenkollbanen på Oslo vest.

Turløypene ligger klare rett ved stasjonsbygningen, og blir Sandermosen stasjon tatt i bruk som stoppested mer regelmessig, vil det representere et miljøvennlig alternativ for å dra på tur i marka.

Sandermosen stasjon bør derfor holde åpent for passasjertrafikk i helgene og utenom rushtrafikken i ukedagene. Samtidig kunne det etableres servering inne på stasjonsbygningen eller i kiosken som står utenfor i helgene. Noe som finnes på blant annet Hakadal stasjon. Det vil kunne gjøre stedet attraktivt for unge og gamle markatravere, samtidig som det vil representere et allsidig og rimelig kulturtilbud til glede for Oslos befolkning og andre tilreisende.

Dag Gaute Gaasemyr
Nordre Aker-beboer og Venstre-medlem


LES OGSÅ: Oktober 2015: Stassjonsmestern vil kjempe for tur, kultur og livet på Sandermosen

Les flere innlegg fra Dag Gaute Gaasemyr her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...