Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Se her min lille datter, skal det være en grisekjake eller to?

Svin er svin, men denne grisen blir nok ikke spist med det første, for den jobber i Dyreparken i Kristiansand. Dette er etter sigende et hengebuksvin. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ILLUSTRASJON

Er virkelig mørkokte grisekjaker den nye hverdagsmaten? Noe kan tyde på det...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2017 kl 09:37

Det er skikkelig trendy om dagen å få mat rett på døra. Matkasser som blir levert på trappen, med oppskrifter og råvarer med tilbehør.

For en under gjennomsnittet opptatt av selv å lage mat, misforstå meg ikke - jeg er veldig glad i å spise god mat, så ble jeg etterhvert overtalt til å prøve nettopp en sånn matkasse rett på døra. Eller rett på trappa.

Tre dager i uka - annenhver uke til å begynne med.

Første uka var skikkelig spennende. Ikke bare fikk vi matkasse med middagsretter, og med oppskrifter selv den mest matanalfabete kokken kan klare å lage. I tillegg fikk vi en stor eske med frukt, bare som bonus fordi jeg hadde blitt overtalt av to supersøtematkasseselgende unge jenter, som banket på i nabolaget og snakket varmt om varm mat.

Dette så jo skikkelig matlyst ut!


Det lukta litt fisk da, men så klart var det fisk i esken. Det går helt fint. Laksen ble stekt og den var god. Biffen var litt seig, men ellers med flott tilbehør. Og ikke minst oppsnakket av resten av familien, som sikkert var glad for å endelig få noen annet enn de fem faste i løpt av uka.

Pastaen var også helt grei. Første uke unnagjort, masse mat, så det varte og rakk med nye retter og tilberedninger i fire dager faktisk.

Så kom neste matkasse. Enda ørlite mer avansert. Men likevel, ikke verre enn at selv mor klarer å lage nye middager. Varm middag med grønnsaker, eksotiske kryddervarianter, som vel aldri har vært innenfor dørene her tidligere.

Så kom tredje kasse. Oj, så spennende! La oss ta en titt.

Hm...lukter fisk igjen. Og så var det laks igjen. Men greit, det går bra! Pastanøster denne gangen, med morsomme grønnsaker, eller fruktvarianter til. Det kan jo bli enda litt mer spennende.


Så kom sjokket! For det var ikke lapsskaus med store kjøttbiter. Men derimot mørkokte svinekjaker i brun saus! Altså, ikke første gangen jeg skjønner at det faktisk er folk som spiser kjakene til grisen, og som synes det er fantastisk godt i tillegg.

Men hverken jeg - eller noen av de andre i familien - følte oss som heldiggrisen Babe.

Har vi blitt så matmoderne - at selv mørkokte grisekjaker er å regne som hverdagslig mat på familiebordet, på linje med grandiosa, koteletter og fiskepinner? Eller er jeg kanskje helt matumoderne, og henger på ingen måte med i hippe hverdagsmattrender?

Det hjalp heller ikke på mathumøret med fancy ferdigoppkuttede "bakte grønnsakstaver" og selleri og potetmos til.

Men så klart - dette måtte jo være feil matekasse som var levert? For såvidt jeg husket, så går det an å avansere i mateskene. Altså bestille mer eksotisk og spesiell mat, for de ønsker det.


Jeg ringte til leverandøren.

– Hei du, jeg tror nok vi har fått feil mateske denne uka?

Javel?

– Ja, for her ligger det kokte svinekjaker i brun saus? Og vi har bare bestilt basic familiemiddagsmat!

Det virket nesten som om han som svarte selv fikk litt hakeslipp over kjakene. Men etter en kort tid hadde han sjekket opp. Joda, det var riktig matkasse - med kjaker. Bon Appétit!


– Se her min lille datter, skal det være en grisekjake eller to? Med brun saus til?

Not!

Det bør kanskje også nevnes at matkasseleverandøren uka før leveransen, sender ut menyen for neste uke. Det sto det følgende:

Mørkokt svin i peppersaus med bakte grønnsaksstaver og selleri- og potetmos. Men ikke noe om kjaker.

Det spørs hvor lenge vi er moderne familie med matkasse på døra hver mandag. Jeg skal nøye vurdere neste levering.

Når det er skrevet, så ble ikke kjakene kastet. Men spist. Av en annen med fire ben, som så ut til å sette stor pris på kokte svinekjaker i brun saus. Den ene kjaken etter den andre ble feid ned på høykant.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...