Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Send Brekkeut- byggingen i retur!

Naturvernforbundet i Oslo Nord har klaget inn Plan og bygningsetatens utredning om Brekkeutbyggingen til Fylkesmannen og bedt om ny behandling. Klage...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Naturvernforbundet i Oslo Nord har klaget inn Plan og bygningsetatens utredning om Brekkeutbyggingen til Fylkesmannen og bedt om ny behandling.

Klage på sak 390/09: Utbygging av Brekkeveien 8 & 19Plan og bygningsetaten i Oslo hadde ansvaret for å utrede denne saken for politisk behandling i Oslo Kommune. Som vi har påpekt i høringsuttalelser og innspill til Byråd for byutvikling, Byutviklingskomiteen og bystyret, mener vi P&Bs arbeid med denne saken har vært preget av lettvinte adopsjoner av utbyggers premisser, bl a ved nærmest å ignorere hvordan prosjektet støter an mot landskapsvernede Maridalen og Markagrensa.

Protester fra Naturvernforbundet, naboer, Nordre Aker BU mm, førte til at utredningen ble barbert punkt for punkt underveis i prosessen, slik at det endelige vedtaket i bystyret ble modifisert i forhold til P&Bs svært utbyggervennlige forslag. Likevel vil vi henlede Fylkesmannens oppmerksomhet spesielt mot ett saksforhold som ble stående som premiss gjennom hele prosessen, og som etter vår mening var egnet til å villede beslutningstakerne i bystyret, på et punkt som var helt vesentlig for forståelsen av hva som sto på spill.

Bakgrunn: Maridalen ble fredet på bakgrunn av at Europarådet godkjente dalen som et av de syv mest verdifulle kulturlandskapene i Norge. Det ble da lagt avgjørende vekt på at dalen utgjør et helhetlig agrarhistorisk landskapsrom med nærmest ubrutt horisontlinje, samtidig som dalen ligger "vegg i vegg" med en hovedstad. Det som markerer skillet mellom det urbane og agrare er samtidig dalens mest sårbare punkt: En smal stripe med verneskog i enden av dalens lengderetning, opp mot den tverrgående morenen der utbygger vil bygge ut.

P&B skriver (i tråd med anførsler fra utbygger) at "Den landskapsmessige avgrensning mot Marka (Maridalen, vår anm.) preges av et tett vegetasjonsbelte mot nord." Dette skaper da et inntrykk av at de nye bygningene vil bli effektivt skjermet av tett vegetasjon. Vi mener at P&Bs saksframstilling ikke holder mål.

Det "tette vegetasjonsbeltet" består av en stripe med (stadig mer) glissen løvskog, og bildene som ledsager sakspapirene er tatt mens løvet er fullt utsprunget. Om vinteren blir skjermingsgraden betydelig redusert, og man ser da enkelt tvers i gjennom vegetasjonsbeltet og f eks inn på det nåværende "NIVA-bygget". Tilsvarende vil gjelde for planlagte nybygg parallelt med NIVA-bygget. (Se vedlagt bilde.) Et tilleggsmoment er at om ettermiddagene og kveldene vil lys fra et stort antall vinduer lyse opp i denne enden av dalen. Vintersesongen er også den klart viktigste i denne sammenhengen, ettersom folk da kan gå på ski både på jorder og på vannet når det er islagt.

Det torde være selvforklarende at den foreslåtte utbyggingen bryter både med selve vernegrunnlaget og -intensjonene som ble lagt til grunn da dalen ble vernet i 2001, og at dette forholdet burde vært tilbørlig utredet.

Vi anmoder derfor Fylkesmannen om å returnere saken til ny behandling.

Christian Børs Lind (sign)

For Naturvernforbundet i Oslo Nord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...