Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kommentar:

«Setter livet til tusenvis av mennesker på vent»

– En blokk midt i et småhusområde er ødeleggende på alle måter, for dem som ender opp som naboer til den nye bebyggelsen, skriver Tom Teitrem. Illustrasjonsfoto fra Engveien på Nedre Grefsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Nordre Aker har som bydel definitivt tatt sin del av veksten i Oslo. Tom Teitrem skriver om konsekvenser av fortettingsplanene, for beboere på Grefsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2016 kl 18:10

For et par uker siden ble beboere på Grefsen smertelig klar over at det man trodde var et veletablert, hyggelig og ikke minst tradisjonsrikt boligområde, nå skal saneres til fordel for en 10-dobling av antall boenheter.

Småhusplanen vedtatt for kun få år siden, der man skulle bevare boligområder bestående av eneboliger, flerbruksboliger og rekkehus, er ikke lenger verdt papiret den er skrevet på for 250 huseiere, eller ca. 1000 beboere på nedre Grefsen. Politikere i Bystyret snakker varmt om at fortettingen ikke skal skje, uten en helhetlig plan for området. 250 boliger skal bli til 2500, i tillegg skal det bygges næringsarealer på størrelse med Storo senteret – alt etter en, ifølge politikerne, helhetlig plan.

Da blir spørsmålet; hvordan skal politikerne kunne legge en helhetlig plan for nedre Grefsen? Dette området består ikke av gamle spikerverk eller sliten og avleggs industribebyggelse, der politikere i samarbeid med noen få grunneiere (ofte Oslo Kommune selv), kan legge til rette for helhetlige utbyggingsplaner. Dette området består av 250 selvstendige grunneiere, som ingen kan legge en helhetlig plan for, uten å ekspropriere hele området. Ekspropriering er ikke en del av planen, så vidt vi kjenner til.

I praksis vil dette bli som følger; enkelte huseiere, som kanskje likevel skal flytte ut av bydelen, vil naturligvis selge til utbyggere, ettersom prisen på eiendommene blir en helt annen med en utnyttelsesgrad på 125% fremfor 24%, slik den har vært frem til nå. Når de første to til tre huseierne innenfor samme nabolag selger, har ballen begynt å rulle og ingen vil kunne stoppe ødeleggelsene av et helt boligstrøk. Da vil første høyblokk/lavblokk være på plass i løpet av få år.

Det er svært provoserende å lese innlegg fra politikere, som sier at man ikke må selge. En blokk midt i et småhusområde er ødeleggende på alle måter, for dem som ender opp som naboer til den nye bebyggelsen. Eiendomsprisen for inneklemte eneboliger mellom høyhus på fire, åtte eller 12 etasjer, vil gå dramatisk ned.

LES OGSÅ: Byutviklingsbyråden: – Tomteeiere som ikke vil selge, kan si nei

I tillegg vil lys- og solforholdene endres betydelig og mange vil bli liggende i skyggen til enhver tid. Legg til at hver etasje i det nye nabobygget har x-antall balkonger, som alle ligger betydelig høyere enn eneboliger med uteplass/ terrasse på bakkeplan. Det privatlivet beboerne har investert masse tid og penger i å opparbeide, er umiddelbart borte for alltid. Grønne lunger sies det – hvem skal betale en utbygger 20-30 mill. for at to-tre tidligere boligtomter skal bli til grønne lunger?

LES OGSÅ: Aksjonsgruppens svar til MDG: – Et grønt parti for en grå by?

Bystyret tror tydeligvis at så lenge man bygger nær T-banestasjoner, så vil ikke folk trenge bil, og kun bevege seg rundt på sykkel og trikk/ T-bane. Dette er rimelig naivt. De aller fleste jobbene ligger ikke i Oslo sentrum, men i ulike områder i og utenfor Oslos randsone. Svært mange arbeidsplasser ligger steder der bil fortsatt er det klart enkleste alternativet, når tidsbruk legges inn som en parameter. Legg til fritidsaktiviteter for barn og ungdom og jeg tror de fleste vil være enige om at dette krever en bil eller to i husholdningen, for å få kabalen til å gå opp.

Trafikksituasjonen i Nydalen og Storo området er allerede sprengt og en 10-dobling av antallet beboere i dette området vil gjøre kaoset komplett, selv om så mange som 50%, mot formodning, skulle velge å sykle året rundt.

Nordre Aker har de siste 10 årene fortettet med 8-10.000 boenheter i områdene Nydalen, Storo, Sandaker og Sinsen. Gamle industriområder på Frysja står nå for tur. Nordre Aker har som bydel definitivt tatt sin del av veksten i Oslo. Samtidig finnes det store tomtearealer flere steder i Oslo, som raskt burde kunne omreguleres fra industri/ næring til boligformål. Gamle og utdaterte industri- og lagerbygg som tidligere huset produksjonsbedrifter, som av kostnadshensyn uansett flytter ut av sentrale områder. Det er her fokuset burde ligge, med tilhørende infrastrukturplaner.

I mellomtiden settes livene til 1000+ mennesker på vent og livskvaliteten reduseres vesentlig. Er det noen vits i å pusse opp badet eller bytte ut kjøkkenet, når boligen kanskje skal rives om få år? Da har vi ikke snakket om alle i områdene rundt, som påvirkes i større eller mindre grad.

Denne planen må stoppes og den må stoppes raskt!

Tom Teitrem
Grefsenbeboer utenfor det aktuelle området

Følg saken om «kommunedelplan-avsløringen» her!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...