Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Skulker for å få tid til politikk

Julian Söderberg er Ungdomskoleansvarlig i Elevorganisasjonen Oslo, og bor på Nordberg. Foto: PRIVAT

Politikk er også utdanning! Politisk arbeid kan være minst like lærerikt, både kunnskaps- og erfaringsmessig, som en vanlig skoletime.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2015 kl 14:50

For oss ungdomskoleelever er det ikke «bare bare» å engasjere seg. Hvis vi skal gjøre organisasjonsarbeid, dra på et seminar med elevrådet, engasjere oss for miljøet, eller vise at det ikke nytter å gi faen i fattigdom, må vi gå gjennom en lang søknadsprosess for å få et par timer fri fra skolen.

To uker før et arrangement må vi levere inn en søknad med god beskrivelse av det vi skal og hvorfor, akkurat som om vi skulle dratt på ferie. Så er det opp til skolens administrasjon å innvilge, eller avslå søknaden.

Dette fører til ulik praksis på ulike skoler og urettferdig behandling av elevene. Faktorer som ikke har noe å gjøre med din rett til politisk påvirkning, som ordleggningskunnskaper, skoleresultater, forholdet til rektor osv. kan spille inn.

Dette er et demokratisk problem. Løsningen er å innføre politisk fravær på ungdomsskolen på lik linje med videregående. På videregående har elever en 10 dagers kvote som kan brukes til politisk fravær, det er urettferdig at vi ikke har det samme privilegiet på ungdomsskolen.

Din alder bør ikke avgjøre hvorvidt du kan være politisk aktiv. At du går på ungdomsskolen gjør ikke at du har mindre tanker om hvordan samfunnet bør være - tvert imot.

Det er urettferdig at vi ikke har det samme privilegiet på ungdomsskolen

Når du er under 18 år har du ikke stemmerett. Du kan ikke påvirke samfunnet ved valget, så du må ytre din mening på andre måter. Det er udemokratisk å stenge oss ute fra de få påvirkningskanalene vi har, blant annet ungdomspartier, frivillige organisasajoner og elevbevegelse. Politikere i maktposisjoner forhindrer unges samfunnsinnflytelse. Har de ikke vært unge selv?

Det kanskje største argumentet mot politisk fravær på ungdomsskolen er at ungdomsskoleelever har skoleplikt. Men politikk er også utdanning! Politisk arbeid kan være minst like lærerikt, både kunnskaps- og erfaringsmessig, som en vanlig skoletime. Det er på tide å erkjenne at det finnes læringsarenaer også utenfor klasserommets fire vegger!

Politikere i maktposisjoner forhindrer unges samfunnsinnflytelse. Har de ikke vært unge selv?

Du synes kanskje det er kravstort å kreve en bedre ordning, når vi allerede har det greit. Ja, det er ikke verdens undergang å måtte ha kalenderen spikret to uker i forveien, og det er ikke umulig å trygle til ledelsen på skolen om fri.


Men alt kan bli bedre, selv i dagens Norge, og hvis vi ikke kjemper på får vi ikke forandring. Bedre og enklere politisk fravær på ungdomsskolen er ikke bare viktig for å tilrettelegge for ungt engasjement, det er et steg mot et samfunn der også de yngre tar større del i debatten.

Elevorganisasjonen i Oslo krever et permisjonsregelverk som sikrer alle Oslo-elever, uansett alder, lik rett til å engasjere seg politisk - også i skoletiden.

Julian Söderberg
Ungdomsskoleansvarlig i Elevorganisasjonen i Oslo
Bosatt på Nordberg

Les også:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...