Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

– Slapp av, ungen din kan aldri bli FOR mentalt sterk!

Christine Otterstad er coach og blogger. Foto: MONA NORDØY

– Vi er nødt for å herde, trene opp og bevisstgjøre ungene våre til å bli mentalt sterke mennesker. VI vet mer om psykisk helse i dag enn for noen år siden. Vi vet hvordan vi skal trene den opp. Det er ikke verre enn det! skriver Christine Otterstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2015 kl 14:42

Jeg sitter og leser i Aftenposten om høy selvmordsstatistikk blant unge. Helseminister Bent Høie er bekymret. Han vil nå ha psykisk helse inn i skolen. Professor og leder for NSSF Lars Mehlum vil nå ha psykisk helse som eget fag i skolen.

Jeg kunne blitt glad. Jeg kunne tenkt at jeg nærmet meg en seier av ett eller annet slag. Jeg kunne tenkt at mengder med gratis foredrag og arbeid kanskje nærmet seg slutten. Men jeg vet bedre. Jeg har nemlig vokst opp i dette landet.

Nå skal vi gå x antall nye runder. Det skal prates om. Igjen og igjen. Det skal legges bort en stund, før en eller annen slitsom mamma begynner å sloss igjen. «Åja, det var det psykisk helse-greiene ja. Kanskje vi skulle tatt det frem og tittet på det igjen?»

Rundt og rundt og rundt.

Psykisk helse er ikke for å redde alle de syke på skolene, det er for å unngå at de BLIR syke!


Jeg tror, helt oppriktig, at om folk visste hva mental trening/psykisk helse ER, så ville saken vært en ganske annen. Jeg merker at dette får en del motstand av hvermansen. Motstanden kommer spesielt fra menn. Middelaldrende menn.

LES OGSÅ: Stadig flere bekymringsmeldinger til barnevernet

Psykisk helse blir nemlig sett på som noe sykelig og pinglete. Noe jentete greier som mest går ut på å sy puter under armene på dagens allerede bortskjemte ungdom. Herregud, de løper allerede rundt med fallskjermjakker og Michael Kors-vesker! Trenger de mer dill, liksom??

Synes du Petter Northug, Marit Bjørgen, Anja Edin og Cecilia Brækhus er noen dillete pingler? Neppe!

Disse folka jobber jevnt og trutt med mental trening! Disse folka – og uendelig mange andre idrettsfolk, ledere, politikere og vanlige folk som deg og meg, jobber HVER DAG med mental trening!

Herregud, de løper allerede rundt med fallskjermjakker og Michael Kors-vesker! Trenger de mer dill, liksom??

De jobber med å ha riktig fokus i en helt vanlig hverdag. De jobber med å se muligheter istedenfor problemer. De jobber med å utfordre seg selv til å bli trygge nok til å ta ordet i forsamlinger. De jobber med selvfølelsen sin. De jobber med hvordan de skal bruke språket sitt slik at de blir forstått best mulig. De jobber med kommunikasjon. De jobber med å drite i hva andre måtte mene om dem, så lenge de stoler på sine egne verdier.

LES OGSÅ: Sterkt press på å være «vellykket» – flere barn og unge sliter psykisk

Alt dette ER MENTAL TRENING! Så om du trodde at man satt i en deprimert ring og sutret over at mora til Morten ikke lar ham være ute til lengre enn ti om kvelden, eller at Jørgen er dust som såret Nina ved å spørre om hun hadde mensen i går, SÅ TAR DU FEIL!

Mental trening har ikke noe med «vanlig folkeskikk som du skal få av foreldrene dine» å gjøre!


Mental trening er konkrete verktøy som gjør at barnet ditt, ungdommen din, det mennesket du elsker mest i hele verden, blir et sterkt trygt menneske. Kanskje MYE sterkere og tryggere enn du selv noen gang har vært!

Psykisk helse er ikke for å redde alle de syke på skolene, det er for å unngå at de BLIR syke!

Verden ser annerledes ut enn da du og jeg gikk på skolen. Det må vi bare deale med! Kravene er større. Prøvene er flere. Det er in å være «flink pike».

Vi er nødt for å ta forholdregler! Vi er nødt for å herde, trene opp og bevisstgjøre ungene våre til å bli mentalt sterke mennesker. VI vet mer om psykisk helse i dag enn for noen år siden. Vi vet hvordan vi skal trene den opp. Det er ikke verre enn det!

Joda, kanskje akkurat din unge er mentalt sterk fra før av, men vet du hva?


Man kan ALDRI bli FOR mentalt sterk! …eller hva sier du Bent Høie?

Christine Otterstad
Blogger og coach

Dette innlegget ble først publisert på christineotterstad.com

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...