Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kjenner du deg igjen?

– Slitsomt å føle at man er den som må ordne opp hele tiden

Psykolog og blogger Egil-Arne Skaun Knutsen. Foto: PRIVAT

Og slitsomt å være den som føler at man har ansvaret for at alt skal bli bra. Er du en sånn type?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.07.2017 kl 11:14

  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, tidligere bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har også yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Se for deg et barn som opplever at den eneste løsningen for sitt nærmiljø og seg selv er å egenhendig ordne opp i det som pågår.

Barn av ustabile foreldre, psykisk syke foreldre, fysisk syke foreldre, alkoholikere, narkomane eller barn av foreldre som rett og slett ikke evner å kommunisere eller løse hverdagslige utfordringer uten at det blir skyldfordeling, høylytt, eller i overkant ubehagelig å være i nærheten, kan utvikle ideer om at folk omkring seg er så lite rustet til å løse det om skjer i et vanlig liv, - at de må gjøre det selv.

Med frelseatferd menes et barns opplevelse og drivkraft for ta over ansvaret for å løse alle de problemer som er i sitt nærmiljø. Man tror at ingen vil klare seg selv og at man må rydde opp ellers går alt til helvete.

Dette er barn som får for stort ansvar for tidlig. Dette er barn som vasker huset etter at foreldrene har hatt fest slik at ingen skal legge merke til rotet.


Dette er barn som opplever et tyngende økonomisk ansvar tidlig. Dette er barn som skal løse alt ved sin perfekte utdannelse eller karrierevei. Dette er barn som i sitt stille indre tror at andres liv er deres ansvar eller som ruser seg tidlig for å døyve den følelsen.

Dette er også barn som langt ut i voksen alder tror at de har ansvaret for sine foreldres rotete liv og som strever eller dømmer seg selv fordi de ikke får til å hjelpe dem godt nok.

Et barn som har vært i en alvorlig hendelse selv, eller et barn som ser at foreldre er knekt i forbindelse med noe vondt som har skjedd, kan også utvikle denne form for overansvarlig måte å være i verden på.

Det er slitsomt å oppleve at man er den som må ordne opp hele tiden. Det er slitsomt å være den som har ansvaret for at alle ting skal bli bra.

Det er også slitsomt å tro at man er så viktig at selv den minste feilaktige uttalelse i en eller annen sammenheng vil ødelegge en annens liv. Tendensen til å ta på seg mer ansvar enn noe menneske kan bære varer ofte langt inn i voksen alder. Noen lever med denne form for overdrevet ansvar for andre hele sitt liv.


Jeg skrev om frelseatferd fordi hvis man kjenner seg selv igjen eller man kjenner andre igjen så er det lettere å gjøre noe med avlæringen av dette

Hvis du ikke får til det du ønsker for livet ditt i dag, betyr ikke det at aldri får til det.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog og blogger

Les flere av Egil-Arnes kommentarer på Nordre Aker Budstikke her, eller på bloggen hans Psykogrubbel.

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...