Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«At halvparten av konkurrentene mine ble tatt med ulovlig smøring er ikke til å begripe»

Illustrasjonsfoto. Langrenn, ungdommer.

KRONIKK: Under Hovedlandsrennet i langrenn i mars ble halvparten av de testede tatt med skismøring inneholdende det ulovlige stoffet fluor. At såpass mange ble tatt for bruk av ulovlig smøring klarer jeg ikke å tro.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2019 kl 14:00

Hovedlandsrennet regnes som uoffisielt NM for 15- og 16-åringer, og 1200 deltok på Gålå i Gudbrandsdalen i starten av mars.

På høstmøtet til Skiforbundet i fjor ble det vedtatt å innføre forbud mot bruk av skismøring med fluor i barne- og ungdomsklassene under 16 år. I første omgang ble forbudet innført uten sanksjoner mot eventuelle løpere som skulle bli testet og tatt. I starten av mars ble den første fluortesten gjennomført av Skiforbundet i samarbeid med Norsk institutt for luftforskning. Resultatene blant de 48 testede var slik:

  • 50% av de testede hadde ingen indikasjoner på bruk av fluorholdig smøring
  • 25% av de testede fikk gult utslag, som kan indikere bruk eller rester fra tidligere bruk,
  • 25% av de testede fikk rødt utslag, som gir sterke indikasjoner på at det ble brukt fluorholdig smøring.

Kilde: Skiforbundet


Da jeg hørte at Skiforbundet hadde vedtatt et fluorforbud før sesongen ble jeg utrolig glad. Overraskende var det ikke, selv om det heller ikke var en selvfølge. «Tøffest uten fluor» har kjempet for nettopp dette i flere år. Etter at en skimamma trolig døde av kreft som en følge av mye eksponering av skadelige stoffer i smørebua startet flere ivrige smørere opp denne kampsaken, og kjempet for å innføre et fluorforbud.

Ikke bare er det knyttet helserisikoer til dette, men det gjør også konkurranseforholdene ulike. På en fem-kilometer er det mulig å hente en god del sekunder på å bruke fluor. Disse sekundene utgjør forskjell, og i klassen min, G15, under hovedlandsrennet utgjorde 20 sekunder 39 plasser på lista. Disse plassene kan være forskjellen på å være veldig fornøyd med løpet til at det gikk helt passe. Konkurransegløden og skigleden blir for mange også større jo fortere de går.

Stemningen var god, og mer eller mindre alle smurte i det samme teltet arrangøren hadde satt opp. Gjennom båsene var det lett å se hva naboen smurte med. Tips og erfaringer ble delt på tvers av klubbene. At så mange valgte å smøre med fluor er uforståelig og ikke til å begripe i mine øyne. Alle ønsker vel en idrett hvor det er det idrettslige som er avgjørende for resultatet? Å smøre skiene med smøring som gjør at det går fortere er jo det samme som å dope utstyret. Er det foreldrene som påfører fluor under skiene til barna, i håp om at det skal gå fortere? De fleste konkurrentene mine tror jeg ikke ønsker å bidra til en usportslig idrett med juks.

Denne sesongen var det ikke slik at det ble gjennomført sanksjoner mot de som ble tatt for bruk av ulovlig smøring. I og med at kun 48 tester ble gjennomført på totalt tre dager, med godt over 1000 starter hver dag ville det blitt urettferdig å straffe de få som ble testet. De 48 testene kostet Skiforbundet totalt 70.000 kroner, som gir en snittpris på 1458 kroner per skipar. Det er mye, og det sier seg selv at ikke alle ski kan bli testet.

Positivt utslag i år gjorde kun at klubben fikk en mail med info, som eneste sanksjon. Om denne naive praksisen ved positiv test fortsetter vil det ikke ha noe å si om en blir tatt for fluorbruk. For det er vel ikke slik at klubbene informerer alle klubbkameratene om at en har testet positivt? Det virker nesten slik etter å ha lest alle debattinnleggene som har rast etter at resultatene ble kjent. Skiforbundet får hard kritikk for at utøvere som hevder å ikke ha brukt fluor har fått gult utslag. I år var det jo kun utprøving, av det verdibaserte forbudet, så litt av kritikken mener jeg Skiforbundet burde ha til gode.


Om det så var slik at noen av de som fikk gult utslag hadde benyttet fluorsmøring under skiene tidligere mener jeg at det er deres eget ansvar å ikke benytte skiene med fluorsmøring, eventuelt rense dem. Det er de som mener at gult utslag kan komme av at skiene tidligere har blitt brukt med fluorsmøring. I så fall skal det være snakk om at skiene har blitt brukt mindre enn seks ganger etter at det ble smurt med fluor. I mine øyne vil de som har brukt fluor tidligere ha mulighet til å «gå» av skiene de ulovlige stoffene eller bruke et annet par ski.

Akkurat slik som vi så i dopingsaken med Therese Johaug er det utøverens eget ansvar hvilke medikamenter de bruker. Slik er det også når det er snakk om hva som er under skiene. Selv om man kun er 15 eller 16 år har man et ansvar for å tydeliggjøre ovenfor foreldrene at man ikke ønsker å bruke ulovlig smøring, om det ikke er tydelig nok signalisert fra før.

Før neste sesong er det viktig at Skiforbundet velger en strak kurs basert på erfaringene fra denne sesongen. Testresultatene fra Gålå, så vel som debatten som har rast etterpå, viser hvor viktig det er at det blir håndtert strengere ved bruk av fluor. På hovedlandsrennet, hvor knapt en prosent av alle skiene som ble brukt ble testet, var det liten sannsynlighet for å bli testet.

Om en så hadde blitt testet ville eneste konsekvens vært at klubben ville fått en e-post. Ikke en advarsel, engang! Neste sesong drømmer jeg om at det blir fluortest før hvert renn, og at de som blir tatt blir disket, med store bokstaver.

Et annet problem ved fluorforbudet er at det kun berører klassene under 16 år. Neste år vil jeg være gammel nok til å gå Birkebeinerrennet. For meg som 16-åring vil det være ulovlig å bruke fluorsmøring. Konkurrentene mine som er et år eldre vil ha lov til å bruke fluor. Jeg vet hvor kjipt det er å bli glidd fra, for det har jeg.


Nylig gikk jeg et turrenn hvor alle startet samtidig. I starten lå jeg godt an, men når utforkjøringene begynte ble jeg sklidd inn, av menn i 40-50 årsalderen. At disse bruker fluor for å gjøre det best mulig fatter jeg heller ikke, men mest av alt blir det demotiverende for de unge som ikke får bruke fluor. Er det denne veien skisporten vil gå?

PS: Fra 2020 innfører EU omsetningsforbud av fluorsmøring.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Meld deg på nyhetsbrev

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...