Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Stanses ett av sykehusprosjektene får det store konsekvenser for tilbudet i Norge»

Foreløpig skisse av Nye Rikshospitalet. Skisser som utvikles gjennom forprosjektet for å illustrere hvordan det nye sykehuset er planlagt. Illustrasjon: Prosjekteringsgruppen Nye Rikshospitalet.

MENINGER: Guri Melby og Marit Vea skriver at Oslo universitetssykehus vil svekke sine akutt- og beredskapsfunksjoner dersom Ullevål sykehus ikke beholdes. Det påpekes også at så godt som alle våre fagmiljø er sterkt imot dagens planer. Vi som leder prosjektene ønsker å kommentere flere av disse misforståelsene og faktafeilene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.09.2021 kl 08:03

Det er et stort behov for nye sykehus i Oslo. Vår oppgave er å sørge for at de nye sykehusene tilrettelegges for god sykehusdrift i mange tiår fremover. Utviklingen av de nye sykehusene henger tett sammen. Stanses ett av prosjektene, får det store konsekvenser for sykehustilbudet til befolkningen i Oslo og Norge i mange år fremover. Mange hundre fagfolk er godt i gang med dette arbeidet og vil sørge for at tilbudet styrkes for landets pasienter.

I et innlegg i Nordre Aker Budstikke 8. september 2021 skriver Guri Melby og Marit Vea at Oslo universitetssykehus vil svekke sine akutt- og beredskapsfunksjoner dersom Ullevål sykehus ikke beholdes. Det påpekes også at så godt som alle våre fagmiljø er sterkt imot dagens planer og at den planlagte fødeavdelingen på Nye Aker skal ha 10.000 fødsler per år uten en nyfødtavdeling. Vi som leder prosjektene ønsker å kommentere flere av disse misforståelsene og faktafeilene.

De seks bygge- og utviklingsprosjektene i OUS utgjør en del av en større sykehusutvikling for både Oslo, regionen og landet forøvrig. De største prosjektene er Nye Aker, Nye Rikshospitalet og Nye Radiumhospitalet. I 2016 ble dette politisk bestemt, og vårt oppdrag er å utvikle oss i takt med byggeprosjektene.

Nå er det kun få år til to av prosjektene ferdigstilles. Kreftmiljøene ved Ullevål og Aker flytter inn i moderne bygg på Nye Radiumhospitalet i 2024, og deler av ortopedivirksomheten vår flytter inn i en helt ny Storbylegevakt på Aker i 2023. Videre etablerer vi ny sikkerhetspsykiatri på Ila og vi samler laboratoriedriften vår i det nye Livsvitenskapsbygget sammen med Universitet i Oslo.

Utviklingen av disse seks prosjektene henger tett sammen. Stanses ett av prosjektene, får det store konsekvenser for sykehustilbudet til befolkningen i mange år fremover.


Artikkelforfatterne: Bjørn Aage Feet og Sigrid Rannem, hhv. leder for programmet Nye Rikshospitalet, og for programmet Nye Aker, Oslo universitetssykehus. Foto: Margrethe Falch, Oslo Universitetssykehus

Oslo universitetssykehus har i dag virksomhet på mer enn 40 adresser fordelt i 185 bygninger. Mange av disse bygningene er gamle og utslitte, og ikke egnet til videre sykehusdrift. Påstanden om at tomten på Ullevål er et langt bedre alternativ enn tomten på Gaustad er også feil. Å bygge på Ullevål innebærer også store grunn- og reguleringsmessige utfordringer. Vi trenger moderne og nye sykehusbygg som tilrettelegges for ny teknologi og effektiv drift. Det forventes en økende mangel på helsepersonell i landet, og nye sykehusbygg tilrettelagt for effektiv drift vil redusere behovet for ansatte i våre sykehus. Sykehusets ansatte har bidratt godt i arbeidet med å planlegge hvordan virksomheten skal fordeles mellom de nye sykehusene.

Dessverre blir det feilaktig hevdet at våre fagmiljø entydig peker på Ullevål som beste alternativ, og at alle ansatte er imot de forelagte planene. Ett eksempel på det motsatte er våre planer for et samlet barne- og ungdomssykehus ved Nye Rikshospitalet. Her får alle barn enerom der foreldre kan ligge på samme rom som barnet, og alle fagspesialiteter for barn legges til Nye Rikshospitalet. Et samlet fagmiljø står bak denne planen. Vi er nå godt i gang med en medvirkningsprosess der flere hundre ansatte, brukere og tillitsvalgte bidrar i å utforme de nye sykehusene. Tilbakemeldingene fra gruppene oppleves som positive rundt prosjektenes utvikling og fagmiljøene bidrar stort til å finne gode løsninger for de nye sykehusene.

Vi planlegger for en langt større kapasitet i 2030 enn det sykehuset har i dag, og vi får en større kapasitet til å håndtere alvorlige hendelser. Traumesenteret planlegges lagt til Nye Rikshospitalet. Dette er en regional funksjon som har behov for å være samlokalisert med de aller fleste kirurgiske spesialiteter for å kunne ta hånd om multitraumer på en best mulig måte. Fagmiljøet har også vært tydelig på at det er behov for en betydelig mengde lokalsykehuspasienter til sykehuset for at de kan opprettholde sin kompetanse. Dette vil de få ved Nye Rikshospitalet. Også Nye Aker vil få et stort akuttmiljø som vil kunne bistå ved aktuelle større hendelser.

Vedrørende fødetilbudet som planlegges ved de nye sykehusene er det Melby og Vea skriver feil. De nye sykehusene bygges for å kunne ta imot 5500 fødsler hver per år. Begge de nye sykehusene vil få barselavdelinger og nyfødtintensiv. Også her er fagmiljøene omforent med at denne løsningen vil gi et godt tilbud til fødende på begge lokalisasjoner.


I så store sykehusprosjekter er det vanskelig å gjøre alle til lags. Nye omkamper nå vil gi nye diskusjoner og ny usikkerhet i mange år fremover. Vi har et ansvar for at pasienter og ansatte skal få nye sykehusbygg som er godt tilrettelagt for fremtidig sykehusdrift. Vi er godt på vei til å nå det målet.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...