Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Studentene vil ha boliger!

Aleksander Gjøsæter er leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, som støtter SiOs bygging av flere studentboliger i Vestgrensa, uten erstatningsaereal for idrettsbanen. Foto: UTLÅNT

DEBATT: Det er helt avgjørende for diskusjonen knyttet til kunstgressbanen og de foreslåtte nye studentboligene i Vestgrensa at vi får det på det rene hva studentene faktisk mener - og hva studentene har prioritert, skriver Aleksander Gjøsæter, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.01.2017 kl 15:48

Velferdstinget i Oslo og Akershus er studentenes interesseorgan opp mot Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Det er vi som velger flertallet av representantene i SiOs styre, og det er vi som kommer med studentenes innspill når samskipnaden står overfor store, viktige og vanskelige saker, slik som dette er.

LES SAKEN HER: SiO foreslår å bygger fire blokker med nesten 500 hybler i Vestgrensa studentby, men vil ikke erstatte student-idrettsbanen, selv om Plan- og bygningsetaten mener omregulering utløser krav om erstatningsareal

Som leder av Velferdstinget, og en aktiv del av dette organet siden januar 2015, har jeg fulgt denne debatten tett i to år. Vi har diskutert saken flere ganger, og i november 2015 vedtok Velferdstingets 37 representanter, alle studenter i Oslo og valgt inn som representanter på vegne av studentene, at man ønsket de nye studentboligene på Vestgrensa hjertelig velkommen. Det ble i samme vedtak helt eksplisitt gitt uttrykk for at det på ingen måte bør settes en presedens for at private aktører må stille med erstatningsarealer for idrettsarealer de selv har bygget, og som ikke er åpne for allmennheten.

Det fremkom veldig tydelig i debatten at dette var en vanskelig sak, men at man noen gang må gjøre tøffe prioriteringer når det kommer til hva som er for studenters beste. Det betyr ikke at Velferdstinget ikke er opptatt av studentidrett, men at hensynet til studentenes bolignød var viktigere i dette tilfellet.

Slik presenterer SiO utbyggingsforslaget i Vestgrensa. Nybyggene ligger til venstre for Domus Athletica, og er bygningen med grønt tak, samt blokken med fasade mot ringveien. Foto: LMR ARKITEKTUR/SIO/PLAN-OG BYGNINGSETATEN


Vi er helt enig med Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) i at trening og fysisk helse henger tett sammen med den psykiske helsen, spesielt i en storby som Oslo. Derfor driver SiO 5 treningssentre i Oslo for over 24 000 medlemmer (flesteparten studenter), i tillegg har man fastlegetjenester til 17 000 studenter og over 2 000 studenter går til konsultasjon hos SiOs psykologer hvert år. Da finner jeg det underlig at OSI forsøker å belære SiO om studentvelferd, og deres ansvar som studentsamskipnad. En studentsamskipnad av og for studentene.

LES INNLEGGET FRA OSI: – Et syltynt argument for å bygge på idrettsbanen

I en drømmeverden ville SiO hatt kapasitet, økonomi og arealer til å dekke alle behov og ønsker til studentene, som det offentlige ikke selv tar ansvaret for. Når det årlig står om lag 6000 studenter i kø for å få studentbolig i Oslo ved studiestart, er det ikke rart at representantene, valgt for å representere flertallet av studentene, prioriterer bolig fremfor idrett.

Det er også viktig å informere om at SiO ikke er opptatt av å tjene penger, slik Marlene Persson påstår i sitt innlegg. Det er studentene som eier SiO, og det er kun studentene som tjener på overskuddet fra samskipnaden. Å prioritere bolig over idrett handler ikke om lønnsomhet eller større inntekter (det er jo ikke en særlig lukrativ virksomhet å leie ut billige boliger), men om å gi et rimelig boligtilbud til studenter som trenger det.

SiOs tjenester skal ikke være en erstatning for de kommunale og regionale tilbudene, men et supplement. Det å bygge og drifte idrettsarealer for befolkningen i kommunen er faktisk, primært, det offentliges ansvar - ikke studentsamskipnaden sitt.


Aleksander Gjøsæter
Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus

Les Marlene Persson, daglig leder i OSI, sitt svar til Gjøsæter her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...