Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Ta Oslo-natta tilbake!

Oslo er sterkt preget av de mange voldtektene og voldtektsforsøkene som har rammet byen de siste månedene. Ofrene har fått sine liv snudd på hode og e...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.03.2007 kl 09:40

Oslo er sterkt preget av de mange voldtektene og voldtektsforsøkene som har rammet byen de siste månedene. Ofrene har fått sine liv snudd på hode og er preget for livet. Voldtekt er blant de aller mest alvorlige overgrep noen kan utsettes for. Skadene kan være både fysiske og psykiske, og vi vet voldtektsofre ofte sliter med langvarige ettervirkninger.

Det er skapt stor frykt i hele befolkningen. Vi hører om kvinner som ikke tørr gå alene i byen lenger, og flere forteller om økt mistenksomhet og skepsis i møte med fremmede. Dette er ille! Vi kan ikke akseptere at et lite mindretall på denne måten setter grenser for livsutfoldelse og frihet.

Dessverre ble 2006 et rekordår for antall anmeldte voldtekter. Politiet mottok hele 840 voldtektsanmeldelser i fjor. I kun 77 saker endte det med domfellelse, og enda færre fikk ubetinget fengsel. Vi kan ikke leve med at mindre enn ni prosent av dem som anmeldes for voldtekt, dømmes. Dette er et rettssikkerhetsproblem, og det er en stor utfordring for befolkningens tillit til politi og rettsvesen.

Strafferettens strenge krav til bevis gjør at det i voldtektssaker er avgjørende å sikre tekniske spor. Det er også svært viktig med raske avhør av mulige vitner for at betydningsfulle detaljer ikke glemmes. Derfor er det urovekkende at Oslo-politiet venter til mandag med vitneavhør, når voldtekter skjer i helgen. Vi trenger økt bemanning og flere synlige politifolk i Oslo.

Vi vet at rask pågripelse av gjerningsmannen i voldtektssaker virker avskrekkende, og derfor må samfunnet sette alt inn på at det kan skje. I Oslo holdes flere titalls politistillinger vakante for å få de årlige budsjettene til å gå i balanse. Dette innebærer at befolkningen i hovedstaden får et mindre tilgjengelig og tilstedeværende politi. Vi vet også at stramme budsjetter kan medføre at voldtektssaker som er ressurskrevende å føre til fellende dom, henlegges før alle mulige etterforskningsskritt er gjennomført. Som representant for Oslo opplever jeg denne situasjonen som fullstendig uholdbar, og jeg mener det må bevilges flere midler til politiet allerede i vår når Stortinget skal behandle revidert nasjonalbudsjett.

KrF har nylig levert et representantforslag med flere tiltak for å skape økt trygghet i samfunnet. Vi foreslår blant annet å endre plan og bygningsloven for å sikre at byene våre utformes slik at det er mange åpne og lyse gater og møteplasser, og få mørke smug og lite opplyste gater. Vi ønsker også at regjeringen tar initiativ overfor Domstolsadministrasjonen for å sikre at klare og formriktige uttalelser fra Stortinget om straffenivået i blant annet voldtektssaker er og blir kjent i domstolene. En enstemmig Justiskomité skrev uttrykkelig i innstillingen til ny generell del i straffeloven våren 2005 at straffenivået i voldtektssaker fortsatt er for lavt og må heves. Det har imidlertid vært vanskelig å se effekter av dette i rettspraksis.

Jeg vil oppfordre alle gode krefter i samfunnet – i politikken, i organisasjons- og menighetsliv, i skolen og i media – til å arbeide holdningsskapende, konkret og målrettet slik at vi igjen kan få Oslo-natta tilbake.

Hans Olav Syversen

Justispolitisk talsmann i KrF

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...