Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Julenovelle:

«Tango for to»

Sigmund Hov Moen har skrevet mininovellen med utgangspunkt i Argentinas historie. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sigmund Hov Moen er bosatt på Kjelsås, er lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og tidligere medlem av bydelsutvalget. Han tilbringer julen i Buenos Aires, og har sendt oss denne mininovellen fra Argentina.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2019 kl 16:43

Det måtte gå slik!

Jeg kjente det allerede under frokosten da dagsprogrammet ble lagt opp. Og følelsen tiltok under spaserturen mot adressen Lafinur 2988, C1425FAB CABA i Buenos Aires. Eva Duarte Peron møter oss allerede i døra. Som om hun hadde ventet på oss?

Jeg kjenner igjen følelsen fra 2. juledagsfesten på Glåmos i Sør-Trøndelag i hine hårde dage. Den betagende skjønne frk. Ormhaug satt på benken rett nedafor scenen der bandet spilte; kjæresten trakterte gitaren i beste Elvis-stil. Den uoppnåelige «Dama til musikken»!

Jeg er blitt noen-og-femti år eldre og muligens en tanke mer dreven?

I den neste timen følger jeg Eva Duarte fra rom til rom i det flotte museet. Deler hennes drømmer og opplevelser i barneårene.


Madonna spilte rollen som Eva Perón i «Evita» fra 1996.

Mora som ble alene med mange barn da faren drog hjem til sin opprinnelige familie. Opplever hennes første møter med kamera og medier. Studerer hennes kjoler og øvrige garderobe. Blir vitne til møtet med hennes livs kjærlighet, Juan Peron. Ser hvordan hun blir dratt nærmere og nærmere maktens tinder i Argentina.

Hører hennes første tale til det argentinske folket. Opplever massenes sanseløse begeistring. Får innblikk i parets storstilte program for reformering av det argentinske samfunn. Hører hennes tale der hun forteller at hun er blitt sjuk….Hun er så vidt fyllt 30.

Vi er kommet opp i 4.etasje da det skjer. Ved en monter der et par av hennes høyhelte og bra «utmaja» sko står utstilt. Jeg kjenner brått kroppen hennes mot min, hører stemmen hennes hviske «Por favor, unamene Evita», vær så snill kall med Evita, lille Eva. Akkurat da forsvinner nåtida ut av rommet.

Jeg har fulgt med på NRKs uhyre interessante programserie om Einstein og relativitetsteorien denne høsten. Og har hatt visse problemer med å skjønne essensen. Helt til nå.

Jeg tørker vekk en tåre fra hennes kinn i det mødrene med hvite hodesjal toger inn på plassen for å protestere mot sine sønners forsvinning under militærdiktaturet

Tid er avhengig av gravitasjon, og gravitasjon er et merkelig fenomen. Blir gravitasjonen sterk nok opphører tida å eksistere. Du flyter vekk og kan bli dratt mot, og inn i svarte hull.

Det ble en helt overjordisk opplevelse for oss begge. Vi suges vekk fra Lafinur-gata, løftes opp og ser byen fra lufta. Opplever Evitas tale til folket fra balkongen på Plaza de Mayo’s mest berømte bygning, Casa Rosada. Og noen år senere artisten Madonna’s sang «Don’t cry for me Argentina» i filmen Evita. Jeg tørker vekk en tåre fra hennes kinn i det mødrene med hvite hodesjal toger inn på plassen for å protestere mot sine sønners forsvinning under militærdiktaturet.

Og jeg sier ja da hun byr opp til dans. Vi svever inn i tangoen. Danseskolens abrazzo cerrado, embrace, volcada, pareja tomada, disociar, cadencia, cunita, carpa… blir til livsbejaende bevegelser.

Like behendig som hennes vidgjetne landsmann Juan Fangio en gang rattet sin Formel-1 bil rundt på tyskerens Nurburgring og italienernes Monza, fører hun meg opp foran gjengen av argentinske mesterdansere. Miriam Larici , Leonardo Barrionuevo, Javier Rodriguez, Geraldine Royas, Nathalia Hills og Gabriel Misse, argentinernes svar på Northug og Svindal, står alle måpende og småfornærmet ringside, og føler seg sikkert som inverse utgaver av Prøysens Gunnar på Mo.


Jeg, på min side, ser på dem fra min høye hest og sier ordløst; det var meg a Evita tok med seg i tango for to.

10 minutter senere befinner jeg meg ute på gata og lurer på hva som har hendt. Fasinasjon slipper etter hvert taket. Jeg leser for sikkerhets skyld Wikipedias artikkel om Evita, som i følge leksikonet skal ha vært en egoistisk og beregnende maktpolitiker. Akkurat da nekter jeg å tro det. Jeg sier takk til henne, takk til Prøysen, takk til Einstein og takk til Argentina.

Og naturligvis tilslutt til dere hjemme i Norge; takk for dansen!

God Jul!
Sigm i Argentina


Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...