Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Tåsens høyeste juletre, med den største stjerna vi har sett!

Fredrik og Arild Skedsmo. Foto: Sigmund Hov Moen

ADVENT PÅ TÅSEN: Vi hadde akkurat passert Tåsensenteret, da vi ble oppmerksom på det som vi i utgangspunktet trodde var sjølveste julestjerna underveis til Jordmor-Matjas hus på et uoffisielt førjulsbesøk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

TÅSEN: Vi trodde vi var ferdig med store juletrær i førjulsstria etter at vi hadde overvært oppstyret i forbindelse med fellinga av Oslo bys gave til London og Trafalgar Square ikke langt fra Ullevålseter, i bakkene opp mot Skjennungsåsen.

Artikkelforfatter Sigmund Hov Moen fra Kjelsås (t.h.), får skogskaffe av Roar Grønvold fra Bymiljøetaten i forbindelse med fellingen av årets London-gran i Nordmarka. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

For å gjøre litt ekstra ære på disse store og velproporsjonerte grantrærne dro vi ned til Universitetsplassen sist søndag, der seremonien i forbindelse med den tradisjonelle tenninga av Oslos juletre første søndag i advent, i Frelsesarmeens regi på Universitetsplassen. Seremonimesteren ved denne anledningen informerte oss om at det var 100. gang dette skjedde. For øvrig hadde forstmenn telt årringene og funnet ut at treet var akkurat like gammel som undertegnede.

Dermed var vi ferdig med store grantrær med stjerne i toppen. Trodde vi. Men den gang ei. På spaserturen tilbake til Kjelsås, fra sentrum; vi hadde akkurat passert Tåsensenteret, da vi ble oppmerksom på det som vi i utgangspunktet trodde var sjølveste julestjerna underveis til Jordmor-Matjas hus på et uoffisielt førjulsbesøk. Større stjerne har iallfall ikke vi sett på firmamentet.

Fem minutter senere, vi sto i krysset Tåsenveien/Tåsen Terrasse, skjønte vi hva det var vi hadde sett.


Høyt i toppen en veldig stor stjerne. Foto: Sigmund Hov Moen

En av oppsitterne i strøket hadde tydeligvis greid å klatre opp i en gigant av et grantre, og fått festa ei kjempestor stjerne i toppen. Entusiastiske naboer, som tydeligvis hadde overvært tenningsseremonien var i ferd med å trekke inn på egne enemerker.

Vi faller for fristelsen og ringer på hos den ansvarlige for opplegget.

Arild Skedsmo er en mann i sine aller beste år. Han forteller at det er 8. gang han har festa stjerna i toppen av treet på tomta. Det er for øvrig akkurat 25 meter høyt.

Kona, Anne Jorun, syntes for noen år siden at treet skygga for mye og forlangte det felt. Arild, som forteller oss at han er glad i trær, vurderte flere mottiltak, men gikk til slutt inn for å gjøre treet til Tåsens, Oslos og kanskje landets høyeste juletre.


Som habil mosjonsløper og klatrebakgrunn fra Store Skagastølstind, greide han, i nattens mulm og mørke, å ta seg helt til toppen av treet og få festet Norges garantert største stjerne. Bakkemannskap ved denne anledning var sønnen Fredrik.

Så var det gjort. Naboen var begeistret over stuntet, og kona måtte innse at slaget var tapt. Nå er familien en like fast del av førjuls-evenementene på Tåsen som de geistlige i Bakkehaugen Kirke ikke langt unna.

God førjulstid!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...