Nordre Aker Budstikke

Tid for skattesnok

Kvalmen slår innover i takt med antall konsumerte artikler. «Her er de fem som tjente mest i reklamebransjen i fjor.» «De rikeste gode for syv bybudsj...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2008 kl 10:05

Kvalmen slår innover i takt med antall konsumerte artikler. «Her er de fem som tjente mest i reklamebransjen i fjor.» «De rikeste gode for syv bybudsjett.» «Dette tjente Abel i fjor.» «De hundre rikeste i landet». På våre nettaviser har vi selvsagt funnet den lokale vrien. Her kan du søke deg frem til de hundre rikeste i bydelen. Og folk søker og klikker der de sitter, klistret foran dataskjermen med dollartegn i øynene. Selv om kun 32 prosent av befolkningen faktisk ønsker offentlige skattelister, skal man tro en undersøkelse gjennomført av Skattebetalerforeningen i fjor.

Det er ikke det at jeg er så inni granskogen skinnhellig at jeg ikke har lyst til å finne ut hvor mye sjefen egentlig tjener, eller om det virkelig stemmer at mutter'n ikke hadde råd til å spandere den sydenturen i sommer. Men jeg får meg bare ikke til å slå meg ned foran skjermen med en iskald cola, taste inn ett søkernavn eller to og godte meg over vedkommendes inntekter og formue i fjor. DET ER IKKE NOE JEG HAR NOE MED.

Som journalist burde jeg nok kanskje være glad for denne muligheten til åpenhet rundt skatter og avgifter i samfunnet. Redaktørforeningen forsvarer blant annet de offentlige skattelistene med at de gir muligheter for mer dyptpløyende finansjournalistikk enn de typiske kjendislistene. Da flertallet på Stortinget i fjor sørget for å oppheve bestemmelsen som innskrenket offentliggjøring, var en av begrunnelsene at det vil styrke den kritiske debatten om skattesystemet, for eksempel om sammenhengen mellom økonomisk evne og skattlegging.

De fem mest populære søkenavnene i skattelistene i fjor var Kjell Inge Røkke, Jens Stoltenberg, Olav Thon, Ari Behn og Kurt Nilsen. Jeg tør vedde på at Jan Thomas når opp på topp fem på søkerlistene i år. Og hva superstylisten tjente i fjor er selvsagt et viktig innslag i samfunnsdebatten.

Linn Kongsli Lundervold

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...