Gulldalen barnehage:
«Tiden for å bevare de gode kvalitetene i samfunnet – ikke rive ned!»

Kronikkforfattere Marianne Elisabeth Gjerde og Elisabeth Anker er foreldre til barn i Gulldalen barnehage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Privat
KRONIKK: Vår melding til politikerne er klar: Det er sunn økonomi å ta vare på det vi har før vi bygger nytt. Størrelse på nye barnehager og antall nye barnehager bør heller revurderes i lys av dette. Å rive en 24 år gammel bygning er ikke god miljøpolitikk!
Publisert: 04.12.2020 kl 06:00
Vi klappet for de med samfunnskritiske funksjoner da Norge stengte. Vi med barn i barnehage klappet, og klapper fremdeles litt ekstra, for de som hver dag tar vare på det dyrebareste vi har. Samfunnet står i en krevende økonomisk situasjon og politikerne foran vanskelige beslutninger. Viktigere enn noen gang er det avgjørende å ta riktige kutt på kort og lengre sikt og ha målene til byrådet langt fremme.
Er det en ting pandemien har satt lys på, er det viktigheten av å fremme de samfunnskritiske tjenestene i prioritering av midler. Nå blir det enda viktigere å løfte frem myke verdier og ta vare på det vi har. Vi må investere i barnehageansatte og bygge oppunder gode arbeidsplasser som gir trygge voksne og barn.
Gulldalen barnehage – helt unik
Den 28. oktober fikk vi sjokkmeldingen om at Gulldalen barnehagen skulle legges ned sommeren 2021. Uforståelig for oss. Gulldalen barnehage på Kjelsås i Nordre Aker er en barnehage med sykefravær på 2,5% i 2019. Til sammenligning samme år var sykefraværet i Nordre Aker 9,66% og i Oslo 10,94%. I tillegg har barnehagen scoret jevnt høyt i mange år i Udir sin foreldreundersøkelse.
Vi har nå fått årets foreldreundersøkelse. Vi tror vi snakker for alle foreldre i barnehagen når vi sier at i år vil vi score høyere enn noensinne. Måten vi og barna ble møtt av de ansatte da pandemien brøt ut satte en tykk strek under det vi allerede visste: Denne barnehagen er unik. De har møtt våre barns behov, selv når verden er opp ned. De setter seg selv til side for å være trygge og gode voksne for våre barn, ofte også for oss foreldre.
Beslutningsgrunnlag
Begrunnelsen for nedleggelsen var eldre bygningsmasse som hadde etterslep på vedlikehold, samt lave søkertall. Dette på tross av at bydelsdirektør Øyvind Henriksen i Nordre Aker sier at barnehagen ikke skal lide for at Omsorgsbygg sitt vedlikeholdsansvar.
Lave søkertall var tilfelle i 2018/2019 fordi det var for få søkere på storebarnsavdelingene. Høsten 2019 konverterte derfor Gulldalen en storebarnsavdeling til småbarnsavdeling for å imøtekomme behovet i bydelen. Etter vår mening er dette en forbilledlig omorganisering mange kan lære av, siden de høsten 2020 kan vise til 5 barn på venteliste. Tallgrunnlaget brukt i beslutningen blir derfor misvisende.
Heldigvis deles nå vår undring av lokale politikere. Yngvar Andersen i SV sier under åpen halvtime i bydelsutvalget 05.11.20 at det er enighet i alle politiske partier at avgjørelsen om hvilken barnehage som skal legges ned må utredes bedre.
Les også:
Gulldalen barnehage – en perle ved marka - imøtekommer byrådsplattformen på alle punkter
Bydelsdirektøren uttaler at kvalitet ikke er noe godt vurderingskriterie i nedleggelser. Vi synes det er en skremmende uttalelse når byrådsplattformen nettopp legger vekt på trygge og gode barnehageplasser med gode uteområder og naturopplevelser. Politisk er derfor kvalitet fremhevet som kriteriet. En god strategi må derfor være å bevare de barnehagene som ivaretar dette.
Gulldalen er en kommunal godt drevet barnehage. Stabiliteten i personellet bygger god kultur og gode verdier. Her opplever foreldre at vi møter genuine ansatte som ønsker å komme på jobb å utgjøre en forskjell for barna. De er bevisste sin viktige rolle i personalgruppa, der glede, humor og raushet smitter over på barna og oss foreldre. Barna er godt rustet i overgang til skole etter fem år i Gulldalen.
Foreldre som har barn med spesielle behov blir anbefalt Gulldalen barnehage av fagpersonell i bydelen. Hvert barn er sett som unikt og inkludert inn i fellesskapet, og diagnoser eller ulikhet får ikke definere et barn. Vi stiller oss derfor spørsmålet om PPT, BUP og helsestasjon er konsultert i de lokale beslutningene. De kjenner utfordringene med barn og unge i bydelen og kjenner til hvordan barnehagene jobber.
Barnehagen ligger helt inntil marka og har eget skogsområde. Skogen brukes aktivt som leke- og læringsarena og gir motoriske utfordringer. Dette er en av få barnehager i Oslo som ikke har uteområder med plastunderlag. Etter vår mening blir det helt feil å legge ned en kommunal barnehage med en så unik beliggenhet.
Ny barnehagekapasitet må vurderes opp mot tilbudet som finnes
Bydelsdirektøren løfter frem at nye barnehager på Frysja og Korsvoll skal imøtekomme veksten i bydelen og behovet for barnehageplasser fremover. Hvor er den langsiktige tenkningen ved først å legge ned en godt drevet barnehage, for deretter å bygge nye barnehager noen år etterpå? Når en slik beslutning er mulig å ta er det tid for refleksjon over hvordan vi forvalter kommunale midler.
Økonomisk dugnad
2020 har vært et spesielt år. Nå starter den økonomiske dugnaden. Vår melding til politikerne er klar: Det er sunn økonomi å ta vare på det vi har før vi bygger nytt. Størrelse på nye barnehager og antall nye barnehager bør heller revurderes i lys av dette. Å rive en 24 år gammel bygning er ikke god miljøpolitikk!
Vi ønsker mer penger til vedlikehold av eksisterende barnehager, bevaring av kvalitativt gode barnehager og investering i de ansatte. En bærekraftig økonomi sikrer en dreining i denne retningen og mindre pengebruk på nyinvesteringer og snorklipping. Ha tillit til at velgerne forstår en sånn prioritering.
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!