Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

«Igjen er det serveringsbransjen som skal være symbolet på handlekraft»

Støtteordningene for serveringsbransjen er ikke gode nok, mener artikkelforfatteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB (Illustrasjonsfoto)

MENINGER: Det har vært et tøft år så langt for vår og andre bransjer, men alle håpet å se lyset i tunnelen når november og desember stod for tur. Dessverre var det ikke noe lys i tunnelen, det var det statlige og kommunale toget som kom og kjørte over oss.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.11.2020 kl 21:03

Det leses og skrives mye rundt pandemien, og alle skal være best i klassen.

Igjen så er det serveringsbransjen som står igjen som den store taperen. Vi har stilt opp på dugnaden, vi stengte ned i våres, etter vi fikk åpnet har vi etterfulgt alle krav som har kommet fra myndighetene med hensyn til avstand, redusere antall sitteplasser, renhold, håndsprit, registrering av gjester med mer. Dette har vært merkostnader og reduserte inntekter, alt for å holde bedriften i live og være en god arbeidsgiver for de ansatte. Vi snakker om mange små enheter hvor alle som jobber der er som en stor familie. Serveringsbransjen er ofte starten på en yrkeskarriere for mange unge.

Hva er takken for den innsats som er lagt ned? Yrkesforbud.

Igjen er det serveringsbransjen som skal være symbolet på handlekraft fra våre politikere her i Oslo og i de nærliggende kommuner.

Det har vært et tøft år så langt for vår og andre bransjer, men alle håpet å se lyset i tunnelen når november og desember stod for tur. Dessverre var det ikke noe lys i tunnelen, det var det statlige og kommunale toget som kom og kjørte over oss.

November og desember står for mange av oss for 35-50% av inntektene, det var dette som skulle redde alle som nå ligger nede med knekt rygg og som har dyttet kostnader foran seg. Så ender vi opp med at myndighetene forteller at alle må glemme å gå på restaurant, droppe julelunsj og julebord, holde seg hjemme. For da er du en god borger. For, dersom du går på restaurant og tar deg et glass vin til maten, er det den store smittekilden? Eller er det kanskje symbolpolitikk, for da har jo politikerne vist handlekraft?

Om det er slik at alkoholen er styggedommen, hvorfor har de da ikke stoppet salget fra polet? Det er jo i de private hjem hvor smitten også spres?

Vi leser om de alle tiltak som blir gjort, og vi skulle tro etter å ha hørt på våre politikere, om hvor gode støtteordninger som er for vår bransje at vi burde slutte å syte.

Så hva får vi? Jo vi får dekket noe av våre faste kostnader, det vil si noen av utgiftene som vi har til husleie og finansielle kostnader. Denne gangen skal vi også betale lønn i 10 dager for de som nå er blir permittert, noe som gjør et behov for mer kapital. At inntektene er borte er ikke så viktig. Det gjelder visstnok bare innenfor kulturlivet at inntektsbortfall skal kompenseres.

Nå er det fortsatt ikke spikret hva som blir satsene for tilskudd, men er vi heldige så kanskje vi får dekket 30-40% av de faste kostnadene, så uten drift sier det seg selv at da er det eierne som må finne penger til å holde bedriften i live.

Det er mange som har skrapt sammen det de har hatt av likvider, belånt hus og hjem og satt det inn i selskapet, men jeg er redd det bare utsetter det uungåelige - mange kommer til å gi opp!

Men kanskje det som er mest trist for oss er de mange tusen unge som har startet sin yrkeskarriere i serveringsbransjen som igjen har fått yrkesforbud. Har myndighetene tenkt hva denne kostnaden vil være i tiden som kommer? Hvor mange av disse fantastiske unge menneskene kommer til å ha troen på våre politikere og vår samfunnsmodell?

Jeg er redd de sitter igjen med ett inntrykk; det hjelper ikke om du gjør ditt beste og du prøver å bidra etter beste evne, for det vil alltid være slik at symbolpolitikk er viktigst for våre «ledere».

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no.

Dramatisk økning av permitteringer i serveringsbransjen

Antallet permitterte i serveringsbransjen økte med 55 prosent i de to første ukene i november, viser nye tall fra Nav.

I alt er over 12.400 servitører, kokker, restaurantsjefer og andre som jobber i serveringsnæringen, nå permittert, mot om lag 8.000 i oktober.

– Etter en jevn nedgang i antall permitterte over mange måneder ser vi nå en ny økning for serveringsnæringen. I midten av november ser vi blant annet at kokker og servitører er de enkeltyrkene i Norge med flest permitterte, sier Navs statistikksjef Ulf Andersen.

I uke 46 mottok Nav 12.100 søknader om dagpenger. Av disse var over 5.000 fra personer ansatt i serveringsnæringen. Fire av ti jobber på serveringssteder i Oslo, opplyser Nav.

(©NTB)

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...