Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tragedien Sørbråten

Etter å ha vært ute av politikken i noen år ble jeg forbauset å lese at saken om Sørbråten ruller videre. Jeg trodde at da byutviklingskomiteen ved No...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Etter å ha vært ute av politikken i noen år ble jeg forbauset å lese at saken om Sørbråten ruller videre. Jeg trodde at da byutviklingskomiteen ved Norengren overtok saken, så skulle alt være i sin skjønneste orden. Jeg trodde at kommunen ville ta til fornuft og fatte en endelig politisk avgjørelse slik at Sørbråtensaken kunne bli avgjort for all evighet til alles beste. Men, hvor feil kan man ta. Saken ble oversent Plan- og bygningsetaten.

Som bydelsutvalgsleder satte jeg meg grundig inn i sakskomplekset. Snakket med folk om Sørbråten, i Maridalen og andre for å få tak i problemstillingen. Jeg kunne konkludere med at det var tre faktorer som var avgjørende for at Sørbråtensaken fikk flyte.

Den ene er byråkratiet i Oslo kommune. Når en av hytteeierne sente byggesøknad til kommunen gikk den på rundgang i de kommunale kontorer med nei fra kontor til kontor og alle skyldte på Maridalsvannet og drikkevannsforurensning.

Den andre faktoren var den tilfeldighet som i sin tid ble utvist fra Oslo kommunes side ved at enkelte hytter fikk helårsstatus og andre fikk hyttestatus. En av de fastboende ringte meg å ba om et møte. Under møtet ble man meget fortørnet over å høre at mitt standpunkt var at jeg ønsket en politisk avgjørelse fra kommunens side som likestilte alle eiendomsbesiddere på Sørbråten. Han truet med at han ville samle underskrifter fra alle de fastboendes side om at de ikke ønsket en slik avgjørelse.

Den tredje faktoren er misunnelsesmomentet. Tenk, sier man i Maridalen, hva som kommer til å skje hvis hyttene får status som helårsbolig. Tomteprisene vil stige i været og hytteeierne blir millionærer over natten.

Når kommunen i alle år skylder på hensynet til drikkevannskvaliteten og faren for forurensning av Maridalsvannet, må man bare lure på om det sitter kvalifiserte folk i kommunen til å uttale seg om dette. Jeg tok derfor opp dette spørsmålet med en av kommuneingeniørene langs Glommavassdraget. Han måtte bare smile: "Kloring i seg selv er nok til å ta livet av mikroorganismer i drikkevannet. Vi som tar vann fra Glomma, som i seg selv er en opptakselv for alt avvann i Lågen- og Glommavassdraget, fullrenser dette og gjør det om til det beste drikkevann".

Oslo kommune er pålagt å bedre drikkevannskvaliteten av vann fra Maridalsvannet, da det allerede er for dårlig. Derfor Oset rensestasjon. Oslo kommune kan derfor ikke lenger skyte seg inn under hensynet til drikkevannskvaliteten ved å nekte hytteeierne på Sørbråten å få status som helårsbeboere.

Under behandlingen av Sørbråtensakene og andre byggesaker i Maridalen i bydelsutvalget fremgikk det klare politiske standpunkt at de sosialistiske partiene i bydelsutvalget ikke ville ha nye fastboende til Maridalen, mens Høyre og Fremskrittspartiet så mer pragmatisk på dette. Som følge av dette ble det nokså snart klart at bydelsutvalget ville bli et av kommunens mange høringsinstanser, som sluttet seg til kretsen av kontorer med status som: ta den ring og la den vandre. Bydelen betakket seg derfor for å få flere byggesaker om Maridalen i hendene.

Det neste spørsmålet er hva med de 20-30 allerede helårsboende hytteeierne på Sørbråten? Skal de kastet ut? Tør kommunen i så fall ta belastningen ved å sende politiet dit opp å bære folk ut på veien og å låse hyttedørene deres? Hvor skal de så gjøres av? Sendes på hospits for kommunens regning?

En bønn til Oslo kommune! Ta til fornuft, skjær gjennom og avslutt Sørbråtensaken ved å fatte et politisk vedtak som går ut på at alle bebygde eiendommer på Sørbråten får helårsboligstatus.

Bjørn J. Rosenberger,

tidligere bydelsutvalgsleder (H)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...