Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Tragisk ansvars- fraskrivelse

I likhet med resten av Norge har vi med stigende uro fulgt politiet og helsevesenets forsøk på å renvaske seg etter at Ali Haji Mohamed Farah ble ette...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I likhet med resten av Norge har vi med stigende uro fulgt politiet og helsevesenets forsøk på å renvaske seg etter at Ali Haji Mohamed Farah ble etterlatt hardt skadd i Sofienbergparken. Vi er dessverre ikke i tvil om at saken kun ville vært en notis i politiloggen, hadde det ikke vært for at en rekke etnisk norske vitner, hvorav flere helsearbeidere, som var i Sofienbergparken. Dermed har vi fått rullet ut hendelsesforløpet i detalj. Alle har nå fått med seg at politiet nærmest fikk servert en gjerningsmann uten å pågripe ham og vi vet at politiet på stedet ikke tilbød offeret transport. Det er alvorlig og tragisk.

Enda verre er det at ambulansefolkene som kom til stedet istedenfor å gi behandling og transport til sykehus, leverte en tirade med skjellsord før de overlot offeret til sin egen skjebne. Vi må spørre oss om ikke mannen ville kommet raskere til behandling om politi og ambulanse hadde holdt seg vekk. Det er dypt tragisk.

Men det er ikke hva som skjedde i parken som er mest skremmende. Forfatter Anne Holt skrev sist fredag: "Det verste med den mye omtalte voldsepisoden i Sofienbergparken sist mandag er ikke ambulansepersonellets oppførsel ved å la en hardt skadet mann ligge igjen i gresset med avskjedshilsenen. Det er sykehusledelsens oppførsel i etterkant av den tragiske hendelsen som burde få det til å gå kaldt nedover ryggen på oss alle."

Det er vanskelig å være uenig med henne så langt. Det er heller ikke vanskelig å følge hennes tankebaner når hun sier at holdningene som har kommet til uttrykk fra seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss og direktør Arild Østergaard ved prehospital divisjon, "grovt diskvalifiserer dem fra å inneha sine stillinger".

De første dagene etter hendelsen, mens sykehusdirektør Tove Strand var på ferie, leverte de to lederne et forsvar av egne medarbeidere og egen virksomhet som overhodet ikke var egnet til å skape tillit. Politi og sykehus skyldte på hverandre, mens det for alle andre var åpenbart at ingen av dem hadde gjort jobben. Like åpenbart mener vi det er at hudfarge var en avgjørende faktor for hele hendelsesforløpet. Det må ledelsen ved Ullevål sykehus ta innover seg og forholde seg til. Vi tror ikke noens avgang vil endre disse holdningene som nå er kommet til overflaten. Problemet må stikke svært dypt når ledelsen ved Ullevål sykehus trodde det var greit å fortelle offentligheten at prosedyrene ble fulgt, og at det eneste beklagelige var "uhensiktsmessig språkbruk".

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...