Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Trikk + sykkel = sant

Hanne Lyssand i front med SV-ere på sykkelaksjon i Grefsenveien Foto: PRIVAT

DEBATT: Er ikke alle nord for Storo litt stolt av trikken? Isåfall er det med god grunn, skriver Hanne Lyssand (SV).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2017 kl 10:24

Det kjennes ut som et lite privilegie å ha tilgang på denne skinnebaserte formen for kollektivttransport. Og når én trikk kan erstatte 1,5 km bilkø er det ganske åpenbart at trikken bidrar masse til et godt bo- og bymiljø. Helt klart noe å være stolt av altså.

Og sykkelen da. Og her har "Oslo nord folket" nok en ting å være stolt av. Sykkelundersøkelsen fra 2015 viser at Oslo Nord hadde det høyeste antallet syklister i Oslo-området. 29% av beboerne her sykler fem ganger i uka eller mer. Det er veldig bra! Spesielt med tanke på høydemeterne bydelen vår ligger på. Med el-sykkel på vei opp og frem, blir disse bakkene i bydelen vår mindre rasende og syklistene kan bli enda flere.

LES OGSÅ: 30. mars behandler bydelsutvalget «nye» Grefsenveien. Miljø-. plan- og samferdselskomiteen mener den er uegnet for sykkel

Hanne Lyssand Foto: PRIVAT

Hvor mange av syklistene som begir seg på eventyr ned Grefsenveien er uvisst. Men de av oss som gjør det, er nok klar for litt forbedring.


Selv om Oslo nord er sykkelfolk, har vi litt å gå på når det gjelder sykkel/bil-forholdet. Her gir dagens løsninger dårlig vekstforhold for å bygge de gode relasjonene. Det er kanskje lett å glemme at man som sjåfør har vikeplikt også for sykler i Grefsenveien. Noe som gjør at vi syklister ofte holder oss midt i kjørefeltet der det oppleves tryggest. Selv om vi her kan få problemer med de som er litt seint ute til morgenmøtet, og ser nødvendigheten av å passere oss. Det hører med at vi ofte ruller forbi, når de møter køen før Storokrysset.

Ellers har vi trailerparkeringen langs veien som etterlater en smal trasé mellom trikkeskinnene og nevnte trailere, og det er ikke et sted du vil oppholde deg om trikken kommer cruisende.

Det er ikke lett å finne alternative ruter for sykkelen. Kjelsåsveien for eksempel er ganske bratt. Litt skummelt og morsomt nedover, men veldig tungt oppover. De fleste andre veiene er fulle av parkerte biler. Og det mangler andre attraktive krysningspunkter enn Storo, for sykler over ringveien.

Det som må gjøres er å nedprioritere parkering langs Grefsenveien og la trikken få helt egen trasé, i alle fall nedover. Bilister som kommer fra nord og skal østover burde ikke kjøre i Storokrysset, men f.eks via Kjelsåsveien, eller ta runden i rundkjøringa litt lengre ned. Da slipper trikken og den potensielle 1,5 km lange køen den erstatter, å vente.

Ikke alle kan, eller ønsker å få med seg bilen til byen. Derfor må alternativene gjøres attraktive. Trikken må få prioritet og det må legges til rette for syklister.


(Vi har diskutert Grefsenveien og Storokrysset omtrent kontinuerlig så lenge jeg har vært involvert i bydelspolitikk, så det er på tide med handling.)

Hanne Lyssand
Nestleder i Oslo SV og vara til bydelsutvalget i Nordre Aker

LES OM GREFSENVEI-SAKEN:

DELTA I DEBATTEN? SEND DITT INNLEGG TIL debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...