Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

Fiendtlig arkitektur: Uteliggerpigger eller hengekøyer?

MENNESKEFIENTLIG ARKITEKTUR: Liv Derås Bjørnstad, 1. kandidat i Miljøpartiet De Grønne i Nordre Aker, skriver om de skrånende benkene på Nydalen T-banestasjon. Foto: PRIVAT/KRISTIN TUFTE HAGA

Benkene på Nydalen T-banestasjon minner mer om treningsapparater enn et sted man kan ta en pust i bakken, skriver Liv Derås Bjørnstad i Miljøpartiet De Grønne.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2015 kl 13:39

For øyeblikket er det et hett tema om vi som by kan godta fiendtlig arkitektur. Det dreier seg om benker det ikke er mulig å legge seg ned på og kroker med så kalte uteliggerpigger som gjør det umulig å ta seg en hvil i et skjermet hjørne.

Dette er en anledning til å drøfte verdiene vi vil bygge byen og bydelen på. Det er foreløpig ikke mange eksempler på fiendtlig arkitektur i byen og vi bør sørge for at det ikke blir fler, men at vi styrer i retningen av en varm og vennlig by.

Her i Nordre Aker er det sikkert mange som kjenner til benkene på Nydalen T-banestasjon. De er laget i glatt stål som heller litt nedover. For å sitte må du plante føttene godt i bakken og spenne lårmusklene for ikke å skli av.

Nydalen T-banestasjon.

De minner mer om et treningsapparat enn en pust i bakken og gjør at Nydalen T-banestasjon egner seg dårlig for de med redusert mobilitet.


Jeg var nylig på sommerferie på Gotland og ble entusiastisk over øyas eksempel på vennlig arkitektur. Her kan du ta deg en hvil i en offentlig hengekøye. Som fot og sykkelturist kan jeg skrive under på at jeg følte meg godt mottatt i en by som byr på en tuppelur i solskinnet.

Miljøpartiet De Grønne i Nordre Aker mener vi bør bruke kreftene våre på å skape en by som ønsker deg velkommen, som byr på en hvil og som tar vare på de som ikke har så lett for å komme seg rundt. I min drømmeby fins det hengekøyer i byens parker og nok sengeplasser til hjemløse.

Liv Derås Bjørnstad
1. kandidat i Miljøpartiet De Grønne, Nordre Aker

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.


Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...