Nordre Aker Budstikke

Kjære folkevalgt: Det er nå jobben begynner!

Nina Solli, regiondirektør i NHO Viken Oslo, har valgt å henvende seg til de nye folkevalgte i bystyre og bydeler i Oslo i dette innlegget. Foto: NHO Viken Oslo

MENINGER: Mandag fikk vi mange nye folkevalgte i Oslos bystyre og 15 bydeler. Disse skal forme politikken i fire år fremover. Deres viktigste oppgave er å prioritere hvordan inntekter skal skapes og fordeles.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Inntektene har mange ulike veier ut av kommunekassen, men pengene som kommer inn er et resultat av verdiskaping i bedriftene. Alle disse bedriftene har igjen en ting til felles: De holder til i en kommune og en bydel. Alle verdier skapes lokalt, enten bydelen er liten eller stor. Derfor må politikerne være opptatt av å ha gode rammevilkår for næringslivet slik at de får et større skattegrunnlag til å finansiere gode tjenester for innbyggerne.

Kommuner som klarer å legge til rette for private bedrifter får åpenbare gevinster tilbake. Oslo gjør det godt i så måte med førsteplassen i NHOs Kommune NM. Oslo har et variert næringsliv, et høyt utdanningsnivå og en ung befolkning. Kommunen ligger best an på de fleste områder, men andelen faglærte er mye lavere enn for øvrige fylker. Tilgang til kvalifisert arbeidskraft er sentralt for næringslivet, så her har Oslo som skoleeier en jobb å gjøre for å få flere til å velge yrkesfag.

Det finnes ikke én nøkkeloppskrift på hvordan Oslo kommune og kommunens bydeler best mulig skal legge til rette for bedriftene. I valgkampen arrangerte vi i NHO Viken Oslo «Gå for Næringslivet» der ordførerkandidater og bedriftsledere fikk snakke sammen i løpet av en tur i Frognerparken. Politikerne og bedriftene møtte opp i hopetall. Politikerne lyttet til hva bedriftene er opptatt av i sin hverdag og viste stort engasjement. Samtidig forteller mange bedriftsledere om små og store hindringer som møter dem i hverdagen. Mange av disse hindringene er ganske lette å fjerne hvis forståelsen for bedriftenes hverdag og bidrag blir enda bedre.

I årets valgkamp har NHO utfordret ordførerkandidatene til å signere et løfte om å legge til rette for næringslivet i sin kommune, hvis de blir valgt. Ordførerløftet har begeistret og engasjert på tvers av partier og godt over hundre kandidater i Oslo og Viken har lovet følgende:

1. Sørge for god tilgang på næringsareal med egne infrastruktur- og transportløsninger
2. Samarbeide med bedrifter for å tilby gode tjenester til innbyggerne
3. Sørge for konkurransedyktig nivå på kommunale avgifter for bedrifter
4. Bruke kommunens innkjøpsmakt for å bekjempe arbeidslivskriminalitet
5. Sette et ambisiøst måltall for grønne innovative offentlige anskaffelser
6. Sørge for at kravet om lærlinger følges opp i kommunenes anskaffelser


Følges disse løftene opp, vil vi ha et godt grunnlag for fortsatt verdiskaping. Vi vil oppfordre alle dere som har fått folkets tillit i fire år til å bli enda bedre kjent med bedriftene i ditt lokalsamfunn: Hør hva de sliter med og ikke minst, hva de kan bidra med. Jeg håper at diskusjonene i bydeler og bystyret de neste fire årene vil handle om hvordan bedriftene kan bidra. For det er bedriftene som gir liv til bygd og by. Lykke til!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...