Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader
Seksjonsheader

«Sykehusplanene for Oslo er unødvendig kostbare og gir for lite kapasitet!»

Skisse av mulig ny bebyggelse på Rikshospitalet, Gaustad. Perspektiv sett fra vest. (veien i forgrunnen er ringveien). Illustrasjon: RATIO/ARKITEMA

DEBATT: Slik de ser ut nå, blir alle de gale valgene tatt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 18:17

Sykehusplanene for Oslo har tre faktorer, Gaustad-utbyggingen, utbygging av Aker sykehus og skjebnen til Ullevål sykehus. Slik de ser ut nå, blir alle de gale valgene tatt. Oslo må stå sammen om:

  • Gjenoppbygging av Aker sykehus med storbylegevakt
  • Rikshospitalet som høyspesialisert sykehus uten lokalsykehusfunksjoner
  • Ullevål fortsatt som akuttmedisinsk regionsykehus og lokalsykehus for omkringliggende bydeler.

Vi må sikre at helsemilliardene blir brukt best mulig og at Oslo får kapasitet til forsvarlig sykehustilbud for hele sin raskt voksende befolkning. Det første skrittet på feil vei er allerede tatt med vedtak om nedleggelse av Ullevål. Men det er ennå ikke for sent å gjøre om vedtaket.

Gaustad blir vesentlig dyrere

De planlagte sykehusbyggene på Gaustad og lokalsykehus på Aker har per i dag en beregnet totalkostnad på cirka 45 milliarder kroner der Gaustad alene vil stå for ca 25 milliarder kroner når det står ferdig i 2032. En opprustning av Ullevål vil koste 7-8 milliarder kroner, og Ullevål har allerede nyere og fullt brukbare sykehusbygninger på hele 110 000 kvadratmeter og en verdi på 10-12 milliarder. Dette kan vi ikke sløse bort. Om vi velger Ullevål-alternativet i stedet for Gaustad, kan vi spare fellesskapet for minst 17-18 milliarder kroner.

Dette er penger som kan brukes blant annet på å øke utbyggingen på Aker slik at sykehuset kan være lokalsykehus for hele Groruddalen, ikke bare to av bydelene. I tillegg vil den store Ullevål-tomta fortsette å være en ressurs for fellesskapet også i framtiden.

For liten kapasitet

Arnodd Håpnes med ny bok om norske trær. Foto: PRIVAT

Med den forventede befolkningsveksten i Oslo vil den planlagte sykehuskapasiteten i Oslos gjøre at det i 2030 vil være 200 000 mennesker i Oslo og Akershus uten lokalsykehus. Kreftregisteret oppgir at et vil bli 3000 flere krefttilfeller som krever behandling i Oslo og Akershus i 2030 enn det er i dag. Dette er det ikke kapasitet til i de foreliggende planene, der nedleggelse av den nye kreftavdelingen på Ullevål inngår. Her må vi ta ansvar og sørge for at Aker blir bygd ut tilstrekkelig og så alle i Groruddalen får lokalsykehus her. Samtidig må Ullevål opprettholdes som lokalsykehus.

Medisinskfaglig kritikk

Ledelsen i Helse Sør-Øst planlegger å splitte opp det akuttmedisinske miljø slik at den største delen skal til Aker og en mindre del, inkludert de mest alvorlige skadene, skal til Rikshospitalet. Fagområdet for skader har advart om at skademottaket som planlegges på Rikshospitalet er for lite til å opprettholde nåværende kompetanse. De ber hele regionen om å stille seg bak og støtte opp under det å bevare det akuttmedisinske miljøet på Ullevål.

Det planlegges for 10.000 fødsler på Aker og 3000 på Rikshospitalet. All intensivbehandling av nyfødte skal legges til Rikshospitalet. Dette vil nødvendigvis føre til at kritisk syke nyfødte vil måtte fraktes fra Aker til Rikshospitalet, noe fagområdet har advart sterkt mot. Og sist men ikke minst, ligger det ingen løsning for psykiatrien i de nåværende planene. Den står i fare for å måtte vente lenge på en løsning, i det som kalles "forlenget fase en uten et definert tidsperspektiv" - og det er lenge.

Oslo må stå sammen for en ny og bedre sykehusplan

  • Vi oppfordrer både politikere og innbyggerne om å stå sammen for at sykehusplanen blir en god sykehusplan, at helsemilliardene ikke sløses bort på prestisjebygget på Gaustad, at Aker får førsteprioritet som lokalsykehus for hele Groruddalen og at Ullevål bevares!
  • Vi oppfordrer alle til å skrive under på kampanjen for å redde Ullevål sykehus ved å gå inn på avaaz.org.
  • Vi oppfordrer også alle om å møte opp i fakkeltog for Ullevål, Aker og Groruddalen som skal gå fra Jernbanetorget til Stortinget tirsdag 12.02 kl.17. Etter fakkeltoget blir det holdt appeller av representanter for interesseorganisasjoner og politikere.

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...