Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Oslo trenger Ullevål sykehus»

Venstre-leder Guri Melby og bystyrepolitiker fra Nordre Aker, Marit Vea. Foto: Karl Andreas Kjelstrup / Stortinget / Oslo kommune (Sturlason)

MENINGER: Utfallet av Stortingsvalget avgjør skjebnen for Ullevål sykehus: Venstre kan ikke forstå at Arbeiderpartiet og Høyre våger å gå videre med et prosjekt som så godt som alle fagmiljøer er så sterkt imot.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.09.2021 kl 08:32

Alle i Oslo har et forhold til Ullevål sykehus. Kanskje har du vært der i forbindelse med alvorlig sykdom, kanskje etter en ulykke, eller kanskje bare for å sjekke et dårlig kne eller besøke en venn. Vi har begge født ungene våre der. Ullevål er en del av vår historie. Det er en del av Oslos historie, og det skal det forbli.

Helse Sør-Øst leverte i vår forslag til reguleringsplan for et nytt gigasykehus på Gaustad. Planen deres er i korte trekk å legge ned all sykehusdrift på Ullevål, selge tomten, og splitte opp funksjonene mellom et nytt spesialisert region- og lokalsykehus på Gaustad og et nytt lokalsykehus på Aker. Ved første øyekast virker kanskje ikke den planen så dum. Det kan høres fint ut å samle regionsykehusfunksjonene på ett sted, og det er ikke tvil om at store deler av Oslos sykehusbygg trenger modernisering. Det er også på høy tid at Groruddalsbydelene Bjerke, Alna, Grorud og Stovner overføres fra Akershus universitetssykehus til et lokalsykehus i Oslo.

Problemet er bare at planene som foreligger er et luftslott. Med støtte fra Arbeiderpartiet og Høyre risikerer vi å rasere Norges beste medisinske fagmiljø og etablere to dysfunksjonelle sykehus, som er for små allerede før de er ferdigbygd. Helse Sør-Øst skriver selv i sine planer at det «er tilrådd at man på lenger sikt vurderer etablering av et nytt lokalsykehus i søndre del av Oslo». Enda et sykehus altså, når prislappen på de vi allerede planlegger har bikket 30 milliarder kroner. Det finnes det verken rasjonale eller realisme i.

Problemene med dagens planer står i kø. Tomten på Gaustad er for liten til å huse et samlet og komplett regionsykehus. Alle som har besøkt dagens Rikshospital kan se begrensningene, med Ringveien på nedsiden, og elven, Marka og det vernede Gaustad sykehus som innramming. For å omgå denne fysiske begrensningen legger planene opp til å bygge et høyt, massivt og brutalt sykehus med inntil 52 meters byggehøyde. Som Rådet for byarkitektur skriver i sitt høringsinnspill: «Prosjektet fremstår som arrogant overfor det som er byens verdier, både i manglende respekt for grøntdrag og bekkeløp, Gaustad sykehus bygningshistorie og kobling til byen». Selv dette gigantsykehuset er imidlertid for lite til å gi plass til det samlede og komplette akuttmedisinske miljøet som i dag er på Ullevål, som foreslås splittet mellom Gaustad og Aker.


Men et delt akuttmedisinsk miljø er ingen god løsning. Dagens sykehus på Ullevål tar årlig imot 30.000 akuttpasienter, der 2000 av dem havner i traumemottaket. Dette er ungen som har blitt påkjørt av en bil, eller syklisten som har kollidert med trikken. Det var også traumemottaket som tok hånd om de hardt skadde etter 22. juli. Fagmiljøet er krystallklare på at for å redde disse pasientene, trengs det et stort og komplett akuttsykehus, slik som Ullevål er i dag. Der er alle spesialiteter tilgjengelige døgnet rundt, noe som er avgjørende i akutte situasjoner – og når katastrofealarmen går.

Men dette miljøet vil altså Arbeiderpartiet og Høyre dele i to. De vil flytte de høyspesialiserte funksjonene til Gaustad, mens Aker skal være et akuttsykehus uten spisskompetanse. På den måten bygges sentrale akutt- og beredskapsfunksjoner ned. Konsekvensen av oppsplittingen vil, ifølge fagmiljøet, medføre en stor ulempe og svekket kvalitet for pasienter og befolkning, lokalt, regionalt og nasjonalt. Disse bekymringene har verken Helse Sør-Øst eller deres støttespillere i Høyre og Arbeiderpartiet noe svar på. Likeledes har de ingen svar på hvordan for eksempel beredskapen ved fødsel skal opprettholdes.

Nye Aker sykehus er planlagt med Norges største fødeavdeling (10.000 av ca. 50.000 fødsler per år i Norge), men ingen nyfødtavdeling. Er tanken at nyfødte og alvorlig syke barn skal sendes med ambulanse til Gaustad? Generelt planlegges det for at Aker skal bli et av Norges største lokalsykehus, mens de fleste høyspesialiserte funksjonene, inkludert all diagnostikk og behandling av livstruende skader, skal lokaliseres til Gaustad. Oppsplitting av akuttfunksjonene mellom Gaustad og Aker vil derfor medføre at et stort volum av akutt og kritisk syke pasienter må transporteres fra Aker til Gaustad. Det er ikke ingen god løsning når minutter i reisetid kan være forskjellen på liv og død.

Som om ikke det var nok slår pasientorganisasjoner og det psykiatriske fagmiljøet alarm om at behovene til psykiatriske pasienter ikke er tilstrekkelig ivaretatt i planene. Oslo kommunes egen helseetat uttrykker også bekymring for om planene undervurderer kapasitetsbehovet, og da spesielt for lokalsykehusfunksjonen i Oslo. Blant annet fordi planene legger til grunn at behovet for sykehussenger i lokalsykehusene reduseres med 15 %, som i beste fall er ambisiøst, i verste fall er ønsketekning.

Det er heller ikke bare det medisinske fagmiljøet som roper varsko i denne saken. Nestor i kvalitetssikring av store bygg, Eilif Holte, mener at ledelsen i Helse Sør-Øst står til stryk for prosessen som ligger til grunn for beslutningen om å splitte opp Ullevål. Han viser til at beslutningsgrunnlaget dels er både mangelfullt og uriktig.


Det store og ubesvarte spørsmålet er hvorfor ikke Ullevål sykehus kan utvikles videre. Vi har en fantastisk tomt midt i sentrum, der det er mulig å samle alle spesialist- og regionsykehusfunksjoner, og bygge et sykehus som er tilpasset byen, både medisinsk og arkitektonisk. Tomten er romslig nok til at det også er mulig å utvide kapasiteten, dersom behovet melder seg senere. Pandemien har med all mulig tydelighet vist hvor viktig det er med tilstrekkelig akuttkapasitet, og også hensiktsmessigheten av å ha et sykehus der pasienter av smittevernhensyn kan isoleres i egne soner. Det er ikke mulig på samme måte i et tolv etasjers bygg.

Venstre kan ikke forstå at Arbeiderpartiet og Høyre våger å gå videre med et prosjekt som så godt som alle fagmiljøer er så sterkt imot. En god helsetjeneste er hjørnesteinen i velferdsstaten. Vi politikere har derfor et stort ansvar for å lytte når de som leverer tjenesten, advarer om at kvaliteten i tilbudet står i fare. Beslutningen om endelig sykehusstruktur i Oslo innebærer enorme kostnader og har konsekvenser for befolkningen i halve Norge. Da må både publikum, ansatte og politikere kunne forvente at prosessen og beslutningsgrunnlaget er av høy kvalitet. Venstre går til valg på å stanse dagens planer for Gaustad. Vi vil si nei til planen i bystyret, og vi vil si nei til statlig plan i Stortinget. Vi må ha en ny og uhildet utredning av hvordan Ullevål kan bli det moderne og komplette spesialistsykhuset Oslo og resten av regionen vår trenger. I mellomtiden må fremdrift i gjenoppbyggingen av Aker sykehus, som lokalsykehus for hele Groruddalen, prioriteres.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...