Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Vil innføre barnehagegaranti når permisjonen er over

Guri Melby på besøk hos Ammerudlia barnehage i mai 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

MENINGER: Venstre mener det er tid for å innføre en barnehagegaranti – det vil si at alle skal være garantert plass i barnehage etter endt foreldrepermisjon, uavhengig av når på året barnet er født.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

I august starter det barn i barnehagen som har ventet lenge på plass. I dag er det sånn at retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av november det året det blir søkt om barnehageplass. Det betyr at dersom et barn er født i desember 2020 har ikke foreldrene rett på plass barnehageplass før august 2021.

Mange familier blir satt i en skvis når foreldrepermisjonen er over, men det fortsatt er mange måneder til barnet har rett på barnehageplass. For mange blir da løsningen å ta ut «tvungen» ulønnet permisjon fra jobb. Venstre mener vi nå må sikre familiene mer frihet ved å innføre en rett til barnehageplass umiddelbart etter endt foreldrepermisjon.

Venstre har i denne stortingsperioden fått gjennomslag for en tredeling av foreldrepermisjonen, som har vært viktig for både en mer moderne familiepolitikk og for et mer likestilt arbeidsliv. Dersom man får barn på «feil tidspunkt» på året ser vi imidlertid at likestillingen nulles ut, i påvente av barnehageplass etter endt permisjon. Det skyldes at det er flest kvinner som er hjemme med ulønnet permisjon mens de venter på barnehageplass.

May-Brith Døssland og Guri Melby. Foto: Venstre


Tidspunktet for når man føder kan ikke fortsette å være avgjørende for barnets rett på barnehageplass. Retten til barnehageplass bør gjelde fra permisjonen er avsluttet. Derfor bør barneopptaket bli fleksibelt gjennom året utfra når barnet er født.

Et fleksibelt barneopptak kan gjøre oppstarten i barnehagen mindre hektisk for både barn og barnehagepersonale. I dag er august en travel barnehagemåned hvor mange nye barn kommer på en gang. Dersom opptaket fordeles gjennom året vil det kunne bli en enklere oppstart for ettåringene.

Venstres barnehagegaranti vil derfor gi større fleksibilitet til foreldrene, en mer tilpasset oppstart for barna og en mindre hektisk august for ansatte i barnehagene.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...