Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Venstre vil satse på helse

Gaute Gaasemyr. Foto: PRIVAT

MENINGER: I løpet av de siste stortingsvalgene har helse vært et viktig tema. Når en av de største utgiftspostene på statsbudsjettet er nettopp helse, er det viktig å tenke gjennom hvordan helsevesenet skal organiseres best mulig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.09.2017 kl 17:35

Venstre ønsker å ta tak i dette problemet ved å satse på forebygging og tidlig innsats innen helsesektoren. I den offentlige debatten de siste årene har den regionale helseforetaksmodellen kommet i skuddlinjen. Venstre vil reformere denne modellen ved å overføre mer makt og avgjørelser fra helseforetakene til det enkelte sykehus.

En annen utfordring er det voksende byråkratiet innenfor helsevesenet, med en tidobling av antall administrativt ansatte innenfor de regionale helseforetakene siden helseforetaksloven ble vedtatt i 2001. Venstre vil derfor redusere antall administrativt ansatte ved sykehusene, men ha flere helsesekretærer for å kunne drive pasientrettet arbeid. Et slikt tiltak vil kunne styrke helseprofesjonene ved helseinstitusjonene og gi de bedre muligheter for faglig utøvelse.

Det økte tilfanget av velferdsteknologi gir store muligheter for den enkelte pasient til å ta vare på sin egen helse, noe Venstre vil gripe muligheten til. Selvtester vil sammen med ny teknologi gjøre det lettere å oppdage sykdommer på et tidlig tidspunkt, slik at behandlingsbehovet reduseres. Velferdsteknologi vil også endre kommunikasjonen mellom helsepersonell og pasient, gjennom bruk av telemedisin for pasientene i oppfølging og behandling, noe Venstre vil bedre mulighetene for.

Et tema innenfor helsevesenet som i mange år har vært en salderingspost er psykisk helse. Når om lag halvparten av oss en gang i løpet av livet rammes av psykiske lidelser i en eller annen form, er dette et tema som må tas på alvor. Spesielt for unge mennesker er det en tragedie å bli rammet av psykiske lidelser, noe som er en av de viktigste årsakene til frafall i utdanning og arbeidsliv. Forebygging av psykiske helseproblemer og ekstra innsats overfor unge som rammes av psykiske lidelser kan være en oppskrift på å få flere unge ut av helsekø og inn i arbeid eller utdanning.

Venstre vil at alle landets kommuner skal ha tilgang på psykolog eller psykiater, slik at den enkelte kan få psykisk helsehjelp på kommunalt nivå, samtidig som vi ønsker at kommunene skal satse mer på forebygging og tidlig innsats innenfor psykisk helse. Venstre ønsker derfor å styrke kompetanse på psykisk helse i skolehelsetjenesten for å gi elever som sliter psykisk bedre oppfølging. For unge mennesker med psykiske lidelser er det viktig at de blir sett og tatt på alvor.


Venstre har tradisjon for å sette enkeltmennesket i sentrum. Nå er det også på tide å sette pasienten i sentrum når det gjelder forebygging og behandling av sykdommer. Dette vil vi gjøre gjennom å bedre vilkårene for psykiatrien, reformere helseforetakene og styrke satsingen på velferdsteknologi i helsevesenet, for å nevne noen av våre satsingsområder.

Gaute Gaasemyr
Nestleder Nordre Aker Venstre

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...