Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Kommentar:

«Vi er aldri på Grønland. Vi trenger ikke dra dit.»

FORFATTER: Yngve Kveine er forfatter av boka Lyden av Asfalt, og handler om oppveksten i Groruddalen. I dag bor han på Kjelsås. Kveine er i tillegg kommunikasjonssjef ved Handelshøyskolen BI. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Er det virkelig så farlig at Oslo står i spagaten? At vi har en by der øst og vest og ulike folkegrupper forsøker å unngå hverandre så godt de kan?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.03.2015 kl 19:20

Tar du T-banen fra Stovner til Røa, kan du ikke unngå å legge merke til hvor delt Oslo er. Og utviklingen går raskt i gal retning.

Debatten går om skillet mellom øst og vest. Selv ønsker jeg debatten velkommen. Den inneholder elementer vi ikke kan ignorere. For Oslo er en delt by. Og akkurat det handler om mer enn hvilke folkegrupper som velger å bosette seg i Groruddalen eller ikke.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Vi har også kunnet engasjere oss i hvilke ungdommer som drikker og doper seg mest, og hvem som er flinkest til å skjule syndene sine for distanserte foreldre.

Denne meningsutvekslingen er gammel. Den kan lett avfeies med at ungdom er ungdom og at alle må finne sine egne måter å gjøre opprør på.


Selv er jeg ikke tilhenger av denne tilnærmingen. Jeg mener debatten forteller noe om to verdener som er stadig mindre i kontakt med hverandre.

Les også: Å være forelska

Krystallklare skillelinjer

Og la meg avsløre det først som sist. Jeg er østkantgutt og vokste opp i Groruddalen på 80- og 90-tallet.

I min bok Lyden av asfalt, beskriver jeg en by og en tid med begrenset kontakt mellom øst og vest. Skillelinjene var krystallklare, og man gjorde sitt beste for å unngå hverandre.

Mistroen, ulikhetene og parodiene av hverandre var en del av hverdagen. Ulik mentalitet og åpenbare klasseskiller snakket på mange måter for seg selv. Selv om vi nå har beveget oss 20 år fremover i tid, kan jeg ikke se at situasjonen har bedret seg det grann. Tvert imot er ulikhetene større enn noensinne.


Vi ser en stadig trend i gal retning, der jeg ikke kan annet enn å undre meg over manglende prioriteringer fra politikerne for å ruste opp både infrastruktur og oppbyggende aktiviteter i Oslo øst.

Når Oslos biblioteker må kjempe for livet, er det et trist uttrykk for en feilslått politikk. Selv fant jeg både kunnskap og inspirasjon på biblioteket ved Bjerkebanen.

– Vi er aldri på Grønland

For man starter med ulike kort på hånden om man blir født på østkanten eller vestkanten. For en tid tilbake leste jeg en artikkel i Nettavisen om to unge jenter, bosatt på Frogner. Bortsett fra kokettering om penger og champagne, var et av de beste sitatene: «Vi er aldri på Grønland. Vi trenger ikke dra dit».

Nei, vel, tenkte jeg. Mulig det. Men så ufattelig snevert dere velger å innrette livet deres. For enten vi ønsker det slik eller ikke, er vi alle en del av Oslo.

Denne byen vår er et lappeteppe av ulike hendelser, som tilsammen danner en fascinerende helhet. For å forstå det, må man åpne øynene. Vandre litt rundt. Sette seg på T-banen. Bevege seg til steder der man kanskje ikke har vært tidligere.


For først da kan man risikere å oppdage nye ting. Som at ulike folkegrupper i stadig mindre grad ser ut til å bosette seg på samme sted. At 97 prosent av elevene ved Gran skole på Furuset har en annen bakgrunn enn norsk, og at andelen er nede i syv prosent blant elevene ved Midtstuen skole i Holmenkollen.

Heller champagnen i vasken

En annen trend jeg har merket meg er ungdom med altfor mye penger som frekventerer hippe barer, kjøper dyr champagne og får bartenderen til å helle de edle dråpene i vasken. Bare fordi de kan.

De gjør det kanskje fordi de vanskelig finner andre måter å dyrke meningsløsheten i tilværelsen på. Jeg har ikke hørt om lignende tilfeller på Tveita. Der drikker de halvliteren sin i fred.

Og man kan snakke og snakke. Ha de beste intensjoner, uten å gjøre noe som egentlig hjelper på situasjonen i det hele tatt. For er det virkelig så farlig at Oslo står i spagaten? At vi har en by der øst og vest og ulike folkegrupper forsøker å unngå hverandre så godt de kan?

Ja, selvsagt er det feil. Det mener nok de fleste av oss. Og vi har ment det lenge. Allerede i 1994 kartla Fafo-rapporten, «Oslo: den delte byen», store forskjeller mellom øst og vest i Oslo. Situasjonen har ikke bedret seg som et resultat av det.

Vilje til å endre kurs

Men det finnes håp. Selv er jeg ingen ekspert, men også jeg har fått med meg at kloke hoder i en årrekke har pekt på løsninger som dessverre blir ignorert av politikerne.

For viljen til å endre kurs finnes i befolkningen. Forskning viser jo at både etnisk norske og innvandrere gjerne vil bo i «miksede» nabolag. Likevel må vi ta innover oss at innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør cirka 50 prosent av befolkningen på Stovner i øst, mens Vestre Aker bare har 16 prosent.

Det burde være mulig å innføre en aktiv boligpolitikk som gjør det mulig å bosette seg på begge sider av byen uavhengig av om lommeboken er stinn eller ikke. Jeg snakker da om å revurdere holdningen som sier at det bare skal være dyre eneboliger på den ene siden av byen og blokkleiligheter på den andre. Lønn er som kjent en avgjørende faktor for hvor folk har mulighet til å bosette seg.

Ikke mitt Oslo

Men tilbake til T-baneturen jeg nevnte innledningsvis. Kanskje skulle vi gjøre det alle sammen? Litt oftere. Kaste oss ut i det ukjente. La oss forføres av eksotiske lukter på Furuset, eller nyte synet av fjonge fruer med små hunder i veskene sine på trikken mot Frognerseteren.

Karikert eller ikke: Kanskje har vi alle noe å lære? Kanskje har vi alle noe å hente? I vårt felles rop på politisk vilje og faktiske bevilgninger som må til for å snu trenden. Kanskje sparer vi oss for utsagn der folk sier at de flytter til Grorud med en idealistisk overbevisning om å skulle skaffe seg en nyttig erfaring?

Jeg ønsker ikke et Oslo der klasseskillene bare fortsetter å øke. Det er ikke mitt Oslo.

Yngve Kveine - Kjelsås

Kommentaren har også tidligere vært trykket i Aftenposten.

LES FLERE KOMMENTARER HER:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...