Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

«Vi trenger ikke Gigantsykehus på Gaustad – eller andre steder – i fremtiden»

Dagens Rikshospital på Gaustad. Helse Sør Øst ønsker det enda større.

DEBATT: For en som har litt forstand på økonomi og rasjonalitet og mer enn 10 år som aktiv lokalpolitiker i Oslo er det helt uforståelig at det planlegges for et Gigantsykehus på Gaustad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2018 kl 14:17

Med stor interesse har jeg fulgt planene og debatten om bygging av et nytt stort sykehus på Gaustad. På et stort folkemøte for naboene på Gaustad i slutten av februar stilte jeg spørsmål til representanten for Helse Sør Øst om ikke fremtidens sykehus burde være mindre enn dagens. Mitt poeng var at sykehusene i fremtiden vil ta i bruk avansert teknologi og samarbeide med andre enheter og på tvers av landegrenser uten å være samlet i et stort Gigantsykehus som det planlegges på Gaustad.

BU-leder Per H. Christiansen. Foto: KARL A. KJELSTRUP

På dette spørsmålet fikk jeg ikke noe svar. Og den offentlige debatten om det nye sykehuset på Gaustad synes å være opptatt av andre spørsmål enn hva som er riktig størrelse på et moderne sykehus.

Jeg er ikke fagmann verken innen medisin eller sykehusplanlegging, kun en pensjonert siviløkonom og statsviter med lang erfaring fra store bedrifter i privat næringsliv. Men jeg vet at med dagens teknologi kan man allerede i dag fjernstyre operasjoner mellom landegrenser og kontinenter. Jeg forventer derfor at stadig mer bruk av avansert teknologi kan tas i bruk både til å stille diagnoser og til å behandle oss i fremtiden. Mye av dette tror jeg kan gjøres lokalt, i små enheter og noe sågar i våre egne hjem.

I en høringsuttalelse for noen år siden viste Den norske legeforening til en sykehusrapport som konkluderte med at optimal størrelse for økonomisk effektivitet lå mellom 200–400 senger. En årlig rangering av USAs 5000 beste sykehus, viste at de aller fleste av de beste sykehusene hadde langt færre enn 1000 senger. Oslo Universitetssykehus oppgir at de totalt har om lag 1900 senger.


For en som har litt forstand på økonomi og rasjonalitet og mer enn 10 år som aktiv lokalpolitiker i Oslo er det helt uforståelig at det planlegges for et Gigantsykehus på Gaustad. La oss satse på mindre enheter og bruk av teknologi. Dette vil være det beste for pasientene, for de ansatte og for skattebetalerne som skal finansiere dette.

Per H. Christiansen (H)
BU leder i bydel Nordre Aker

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debattt@nab.no!

LES OGSÅ: Stor motstand mot nedleggelse av Ullevål sykehus under folkemøtet i regi av Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus

Aksjonsgruppen Redd Ullevål sykehus, og Aker Sykehus Venner, gikk sammen i 1. mai-toget i Oslo sentrum tirsdag denne uken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...