Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Vil UHF styre kommunen?

Det har skjedd mye rar og tidvis stygg fortetting i småhusområder i Oslo de senere årene. For å møte politikernes krav om flere boliger, begynte Plan-...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2007 kl 15:30

Det har skjedd mye rar og tidvis stygg fortetting i småhusområder i Oslo de senere årene. For å møte politikernes krav om flere boliger, begynte Plan- og bygningsetaten å svare ja til det meste. Det har ført til en del uheldigheter, noen veldig store, noen ganske små.

Utvalget for harmonisk fortetting (UHF) er et selvoppnevnt utvalg som ønsker stagnasjon i utviklingen i småhusområdene. De har øvet stor politisk påvirkning og argumenterer med at politikerne er enig med dem. De gir inntrykk av å mene at de derfor representerer politikerne. Utvalget foreslår at det skal opprettes en klagenemnd, der de skal være med og overprøve beslutninger som Plan- og bygningsetaten har gjort.

Byutvikling kan selvfølgelig ikke skje på en slik måte. Det er politikerne som har ansvaret, også for rettledning av sine egne kommunale forvaltningsorgan. Vi kan ikke ha at tilfeldige personer som er medlem i bilorganisasjoner skal kunne overprøve samferdselsetatens beslutninger. Eller at en gruppe interesserte foreldre skal kunne overprøve skoleetatens vedtak. Det lyder kanskje fristende for noen. Men det vil føre til kaos.

UHF er ikke et folkevalgt organ (velforeninger er ikke det). De representerer seg selv. Likevel mener de at de bør være med på å bestemme hvordan nye boliger i småhusområdene skal være. De ønsker en detaljstyring som utelater skjønn. Rent ut sagt være meningspoliti. Det ville i så fall bli veldig tilfeldig og svært udemokratiske.

Dessuten er det slik at man i de store småhusområdene i Oslo sjelden finner en enhetlig bebyggelse i noe skala. Volum, takvinkler, fasader – alle slags varianter finnes overalt, side om side. Det er derfor vanskelig å se den standardiserte normen UFH mener skal nedfelles for nybygg i områdene.

Alt er ikke likt bare fordi husene ikke er blokker. Derfor er det nødt til å bli utøvd skjønn i hver enkelt byggesak. Det har hver enkelt berørte borger krav på. Plan- og bygningsetaten har gjort det eneste mulige, åpnet for et visst skjønn. UHF må overlate styringen til dem som er valgt til det – politikerne. De må tåle å høre at de fremmer egeninteresser – trolig i særdeleshet i nærområder som har unngått de største uhellene. Men folk som bor i områder som er blitt sterkt berørt, har like stort krav på å bli hørt. Derfor kan ikke UHF være noen klagenemnd eller høringsgruppe på generelt grunnlag. De må som andre gå inn i den normale politiske prosessen hver gang. Politikernes må fristille seg fra egeninteressene. Til det har de opprettet et organ de selv styrer over, nemlig Plan- og bygningsetaten.

Wenche Nielsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...