ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Vildes svar til Gyda

Vilde Nagel Oxholm og hennes hund Stian. Foto: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Jeg er kronisk syk, og har vært nødt til å la meg vaske av en helt fremmed, i de mest sårbare situasjonene. Du møter ikke dukker etter at du har fullført sykepleiestudiet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2016 kl 18:24

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Vilde Nagel Oxholm fra Nordre Aker er kronisk syk. Bakgrunnen for innlegget hennes, som først ble publisert på Facebook, er TV2s innslag om sykepleierstudent Gyda, som var sjokkert over å bli satt til å bli vasket av – og vaske – medstudenter. Se TV2-innslaget her.

Hei Gyda!

Du kjenner ikke meg og jeg kjenner ikke deg, men jeg så innslaget ditt på TV2 hvor du krever fritak for kroppsvask i forbindelse meg sykepleierstudiet. Du sier du ble helt sjokkert og at det var helt utenkelig at du skulle bli vasket av en person du knapt kjente.

Jeg er alvorlig kronisk syk og har mange ganger vært så dårlig at jeg ikke en gang har klart å reise meg opp i senga.

I de situasjonene har jeg vært nødt til å la meg vaske av en helt fremmed. En person jeg ikke kjenner i det hele tatt som skal se hele meg i en av de mest sårbare situasjonene du kan komme i. Men jeg har aldri tenkt over det for jeg har alltid vært trygg på at den personen som vasker meg har visst hva det innebærer.

ANNONSE

Etter å ha sett innslaget ditt blir jeg usikker.

Du kan se innslaget her (lenke til TV2)

Å være en god sykepleier innebærer å kunne sette seg inn i andres situasjon. Å kunne sette andre enn seg selv først. Og for å kunne det må man lære. Du må sette deg inn i situasjonen for å kjenne på følelsen av å være helt hjelpesløs, være så ubehjelpelig at du må ha hjelp til hverdagslige ting. Det handler om empati.

I innslaget sier du selv at dere ikke trenger å være helt nakne, og at dere øver på dukker når dere skal vaske intime deler. La meg minne deg på at du ikke møter dukker etter at du har fullført studiet. Du møter mennesker i alle mulige tilstander og situasjoner som trenger deg, din trygghet og kunnskap.

At Norges Sykepleierforbund støtter deg i denne saken er for meg litt uforståelig. Det er mulig at du har opplevd ting som gjør at du har et vanskelig forhold til kroppen din. Men det har mange av menneskene du kommer til å møte i framtiden og.

ANNONSE

Mottoet til Norsk Sykepleierforbund er: "Tydelig. Modig. Stolt."

Kjære Gyda, klarer du å være tydelig i møte med pasienter på at det er dette yrket du virkelig vil være i. Klarer du å være modig nok til å sette andre enn deg selv først. Og klarer du å være stolt nok til å være den tryggheten vi pasienter er avhengige av.

I såfall ser jeg fram til å møte deg i framtiden. Hvis ikke håper jeg du tenker deg om en gang til om det er dette du virkelig vil.

Hilsen Vilde

LES FLERE MENINGER: Glasshuset: «Vår erfaring viser at når lærere, rådgiver, sosiallærer og skolens ledelse har et lett tilgjengelig lavterskeltilbud, er det enklere å se eleven og møte elevens behov»

ANNONSE

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE