Mer åpenhet og støtte til personer med demens og deres pårørende

Demenskoordinator Elin Linløkken, leder for Seniorhuset Heidi Karsrud Nordal, og lærings- og mestringskoordinator i demensteamet Miroslav Golubovic. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Bydel Nordre Aker styrker demensteamet: Med fokus med mestring og læring, skal personer med demens og deres pårørende få en lysere hverdag.
Publisert: 24.10.2019 kl 14:50
Sist oppdatert: 24.10.2019 kl 14:52
TÅSEN: Bydel Nordre Akers demensteam er styrket med en lærings- og mestringskoordinator. Han heter Miroslav Golubovic, og skal jobbe med blant annet pårørendeskole i bydelens egen regi – og etablering av et kor for hjemmeboende med demens.
Stillingen er en del av de 500 nye årsverkene i hjemmetjeneseten som skal legge til rette for at innbyggere som trenger hjelp fra kommunen kan bo hjemme lenger, være "sjef i eget liv", og å støtte de pårørende.
Demensteamet består nå av, ved siden av Golubovic, av demenskoordinator Elin Linløkken og ergoterapeut Mari Gundersen. De jobber også tett med mestringslagene i hjemmetjenesten for å kunne tilrettelegge tiltak i den enkeltes hjem.
Pårørende- og brukerskoler
Byrådet skal etablere en standard for pårørendearbeid, og i den forbindelse er 2020 utpekt til å være "pårørendeåret". Bydel Nordre Aker tilbyr derfor støtte og veiledning til pårørende av personer med demenssykdom. Pårørendeskolen, som startet i høst, og vil gå utover i november med samlinger, skal blant annet gi de pårørende økt kunnskap om demenssykdommer, innsikt i hvordan kommunisere og samhandle med personer med demens, og tilby støtte og et fellesskap for pårørende.
I tillegg skal det startes en brukerskole, der de som får en demensdiagnose kan være med å lære bort hvordan de opplever det å leve med sykdommen.
– For folk er forskjellige, og trenger ulik tilrettelegging. Det er ikke slik at alle med demenssykdom trenger eller ønsker det samme. Ved å kartlegge og tilrettelegge tidlig, for eksempel hvilke hobbyer og interesser de har, kan vi sørge for at de får den oppfølgingen som er riktig for dem etterhvert som sykdomsforløpet utvikler seg, sier Linløkken.
Mestring
Personer som får en demenssykdom kan fortsatt være en del av samfunnet, være aktive deltakere i sitt eget liv, og lære seg nye ting. I løpet av brukerskolen får de lære dette, og også et innblikk i hva som skjer i hjernen deres. Og ikke minst er følelsen av mestring er viktig.
– Når man opplever mange tap, som det en demenssykdom kan være, er det spesielt viktig. Men man trenger ikke slutte å være sosial. Denne gruppen trenger å få støtte og bekreftelse på at de fortsatt mestrer ting, og har verdi som mennesker. Det er viktig for livskvaliteten. Tidligere har demenssykdom vært forbundet med skam, og de som har fått diagnosen har kanskje blitt undervurdert. Når folk får bekreftelse på at de fortsatt er ressurser, ser vi at de blomstrer!
Demensteamet i bydelen ønsker med sin tilstedeværelse å etablere trygghet både for brukere og pårørende, slik at terskelen for å delta på dagtilbud utenfor hjemmet skal være lav. For det finnes møteplasser, både for den som er syk, og for de pårørende, og demensteamet vil oppfordre til at disse tas i bruk.
Kor for hjemmeboende
Et av tilbudene bydelens demensteam starter opp, er derfor et kor for hjemmeboende personer med demenssykdommer.

Demenskoordinator Elin Linløkken, leder for Seniorhuset Heidi Karsrud Nordal, og lærings- og mestringskoordinator i demensteamet Miroslav Golubovic. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Musikk kan være nøkkelen til et bedre språk, og det stimulerer en annen del av hjernen. Det er derfor personer med demens, som kanskje ikke husker navnene på sine nærmeste, likevel kan teksten på sanger de har lært for lenge siden, sier Golubovic.
Musikk vekker dessuten følelser og minner, og gir en annen måte å uttrykke seg på når ordene kanskje er vanskeligere å finne, påpeker han.
Koret skal øve på Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22, og her kan man komme med den stemmen man har. Det er aktiviteten og fellesskapet som står i sentrum. Demensteamet har også kjøpt inn instrumenter som kan brukes.
– Vi tenkte hvor blir alle de som sang i kor av når de blir eldre? Nå vil vi samle dem her! sier Golubovic.
Økende gruppe
Det er i dag anslagsvis 400-600 personer i Nordre Aker med en demensdiagnose. Omlag 100 av disse er å regne som "yngre", en gruppe som er økende, ifølge demenskoordinatoren.
Og ønsker man å vite mer om bydelens tilbud til personer med demens og deres pårørende, er det bare å ta kontakt med teamet. De kommer gjerne på hjemmebesøk.
– Åpenhet er viktig. Jeg opplever ofte når jeg er rundt i bydelen at folk vegrer seg for å snakke med meg, fordi det fortsatt er forbundet med skam å innrømme at man ikke husker like mye lenger. Men det er det ikke, ta kontakt! sier demenskoordinator Linløkken.
Hun kan nås på tlf. 41772314, eller . Miroslav Golubovic kan kontaktes på tlf. 47697959 eller e-post.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!